Sufocaţi de mirosul de la o fermă de porci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuitorii din două sate spun că nu mai suportă mirosul dejecţiilor aruncate pe câmp. Administratorul fermei susţine că sătenii sunt cei care vin şi solicită să împrăştie dejecţiile pe câmp pentru fertilizarea terenurilor.

Locuitorii din satele Izvorul Bârzii şi Scânteieşti au depus mai multe sesizări la Garda de Mediu, cerând instituţiei soluţionarea problemei privind poluarea de la ferma de porci din Scânteieşti.

Sătenii spun că mirosul insuportabil al dejecţiilor aruncate pe câmp le pătrunde în casă, iar atunci când bate vântul mirosul se simte de la o distanţă de opt kilometri.

„Ne-a intrat mirosul de dejecţii şi în case. Eu stau la 200 de metri de sediul Primăriei şi nu este posibil să respirăm cu toţii mirosurile de la porci”, se plânge Maria Ungureanu, din comuna Izvorul Bârzii.

„De când s-a deschis ferma asta de porci e jale. Când bate vântul vine miros urât de porc în comună de cazi din picioare. Am făcut liste cu semnături şi am reclamat la Garda de Mediu. Până acum n-am primit răspuns”, spune Mitică Dulamă, din aceeaşi localitate.

Răspunsul, în 30 de zile


Reprezentanţii Gărzii de Mediu spun că vor începe acţiunile de control „în zilele imediat următoare”. „Vom răspunde în termenul legal de 30 de zile sau poate chiar mai devreme la aceste sesizări ale cetăţenilor. Aici mă refer la ce vom constata în teren şi la eventualele măsuri pe care le vom lua.

Controlul îl vom face împreună cu reprezentanţii Autorităţii de Sănătate Publică. Nu vă pot spune acum alte amănunte, însă în zilele imediat următoare vom face aceste verificări”, ne-a declarat şeful Gărzii de Mediu Mehedinţi, Mihaela Ciocoteală.

„E bătaie pe dejecţii”

De cealaltă parte, administratorul fermei de la Scânteieşti, Constantin Ghidel, ne-a explicat că împrăştiatul dejecţiilor de porc  pe câmp este singura soluţie pentru  golirea bazinelor colectoare şi că în acest mod fertilizează ,,la cerere” terenurile unor locanici.

„Am trei bazine de colectare a dejecţiilor cu o capacitate de 1.650 de metri cubi fiecare. La mine la fermă e bătaie pe aceste dejecţii. Sătenii vin şi solicită să le împrăştiem pe pământul lor ca îngrăşământ natural care fertilizează solul.

Deci avem avizul acestor proprietari ca să aruncăm dejecţiile pe terenul dumnealor. Ei ne-au solicitat”, afirmă
Ghidel.

În acelaşi timp, Constantin Ghidel recunoaşte că pentru alţi săteni mirosul care vine de la aceste dejecţii creează un puternic disconfort. „Însă în maximum zece zile vom încheia această etapă şi cred că atunci se va termina cu acest disconfort pentru localnici.

Dar din toamnă vom începe iarăşi procedura de golire a bazinelor“, mai spune administratorul.Ferma din Scânteieşti a fost construită cu fonduri europene, valoarea investiţiei ridicându-se la aproximativ 1,4 milioane de euro. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite