Speciile în pericol, apărate cu arma
0
Organizaţiile care militează pentru protecţia animalelor sălbatice folosesc tehnică militară pentru a putea lupta cu braconierii. Bătălia pentru salvarea unor animale pe cale de dispariţie devine sângeroasă. Se investeşte în arme şi în vehicule militare pentru a proteja elefanţii, rinocerii şi tigrii.
Organizaţia britanică Care for the Wild International (CWI) cumpără echipament militar şi sprijină înarmarea gardienilor animalelor, iar fundaţia americană International Fund for Animal Welfare (IFAW) a achiziţionat aparatură cu infraroşu, muniţie şi avioane uşoare, scrie „The Times".
De asemenea, World Wide Fund for Nature (WWF) a angajat un fost membru al trupelor britanice SAS pentru a-i antrena pe gardienii unei rezervaţii din Nigeria, iar Zoological Society of London finanţează înfiinţarea unor patrule călare pe elefanţi care să protejeze rinocerii din Nepal.
Se înmulţesc braconierii
„Aceste animale sunt exterminate de braconieri din ce în ce mai bine echipaţi cu arme automate, sisteme GPS, aparatură pentru vedere nocturnă şi care folosesc telescoape pentru detectarea obiectelor ce emană căldură pentru a repera animalele pe timpul nopţii", a declarat preşedintele CWI, Dominic Dyer, într-o conferinţă din Qatar. „Ceea ce înseamnă că şi noi trebuie să abordăm serios problema înarmării, astfel că livrăm echipamente, de la cizme şi îmbrăcăminte până la ochelari pentru vedere nocturnă şi vehicule militare.
De asemenea, trimitem escorte armate. Gardienii au nevoie de un astfel de sprijin pentru a ţine piept persoanelor cu arme automate şi carabine. „Iniţiativa radicală vine după ce s-au înregistrat aproximativ 150 de decese în rândul gardienilor din Africa, ucişi de braconieri.
De asemenea, numărul braconierilor din Africa şi din Asia a crescut îngrijorător în ultimii ani. La fel şi cel al victimelor în rândul animalelor: dacă în 1979 erau înregistraţi 1,3 milioane de elefanţi africani, cele mai recente cifre arată că au mai rămas 400.000. Totodată, doar câteva sute de tigri siberieni au supravieţuit în sălbăticie, iar rinoceri mai sunt câteva mii.
Amenzi şi închisoare
Mulţi dintre cei care luptă pentru animalele din sălbăticie sunt însă de părere că înarmarea nu va face decât să încetinească măcelul. Soluţia, spun ei, constă în educarea oamenilor să nu mai cumpere produse provenite de la aceste animale, amenzi mai mari şi pedepse cu închisoarea.