Spania, lider pe piaţa energiei solare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spaniolii au construit cea mai mare centrală de energie solară din lume. Cu o capacitate de 20 de megawaţi, instalaţia care a revoluţionat piaţa energiilor alternative alimentează deja 10.000 de gospodării.

Centrala fotovoltaică în formă de turn are înălţimea unei clădiri cu 54 de etaje. Este constituită din peste 1.200 de panouri care folosesc razele solare pentru generarea energiei.

Cu o capacitate de 20 de megawaţi, instalaţia construită de compania Abengoa Solar în Sevilla depăşeşte cu mult producţia de energie a celorlalte centrale solare din lume. Pe locul doi se situează centrala din Nevada, SUA, cu o capacitate de 14 megawaţi. Compania spaniolă mai administrează o centrală solară în Spania, cu o capacitate de 10 megawaţi.

“Printr-un proiect foarte complex la care lucrăm, intenţionăm ca până în 2013 să aducem capacitatea de producţie a companiei la 300 de megawaţi”, a spus reprezentanţii Abengoa Solar.

Producţia mondială de energie solară s-a dublat

După calculele companiei, noua centrală fotovoltaică, generatoare de energie alternativă, scuteşte eliminarea în atmosferă a 12.000 de tone de dioxid de carbon.

Cel mai mare producător de pe piaţa energiei solare este Spania, cu o capacitate totală de 2.500 de megawaţi. Următoarele locuri în top le ocupă Germania, cu o capacitate de 1.500 de megawaţi şi Statele Unite ale Americii, a căror capacitate ajunge la doar 340 de megawatti.

Producţia mondială de energie solară a crescut de două ori în 2008, faţă de anul precedent, de la 2,4 gigawatti la 5,5 gigawaţi, potrivit Asociaţiei Europene din Industria Fotovoltaică. “Spania reprezintă în prezent aproape jumătate din instalaţiile producătoare de energie solară din întreaga lume”, spun reprezentanţii Asociaţiei.

Experţii se aşteaptă ca producţia de energie la nivel mondial să crească anul acesta până la 7 gigawaţi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite