Schimbările climatice cauzează "micşorarea păsărilor"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Păsările cântătoare din SUA devin mai mici, iar schimbările climatice par a fi cauza, notează BBC.

Un studiu pe aproximativ jumătate de milion de păsări, aparţinând a peste 100 de specii, arată că cele mai multe dintre ele devin din ce în ce mai uşoare şi că aripile devin mai scurte.

Aceste schimbări au apărut în ultima jumătate de secol şi se crede că păsările devin mai mici ca răspuns la schimbările climatice. Totuşi, nu sunt dovezi puternice că acest lucru ar dăuna păsărilor.

În bilologie există o regulă generală empirică, potrivit căreia animalele tind să devină mai mici în climate mai calde, teoria este cunoscută sub numele de Regula Bergmann.

Dr. Josh Van Buskirk de la Universitatea din Zurich, Elveţia şi colegii săi Robert Mulvihill şi Robert Leberman de la Carnegie Museum of Natural History, Pennsylvania, SUA au decis să evalueze mărimea a sute de mii de păsări, potrivit unui studiu publicat în jurnalul Oikos.

Cecetătorii au prins şi au măsurat 486.000 de păsări între anii 1961 şi 2007. Aceste păsări aparţin a 102 specii. Fiecare pasăre a fost cântărită şi i-a fost măsurată întinderea aripilor.

Din 83 de specii prinse în timpul migraţiei de primăvară, 60 au devenit mai mici pe perioada studiului, adică în 46 de ani. Păsările au devenit mai uşoare şi întinderea aripilor mai mică.

Din 75 de specii care migrează toamna, 66 au suferit schimbări similare în această perioadă. Acelaşi lucru s-a constat şi la 51 din 65 de specii pe perioada verii, ca şi la 20 din 26 pe perioada iernii.

Totuşi, diferenţele constate de oamenii de ştiinţă nu sunt mari. "Declinul asupra speciilor care migrează primăvara pe perioada celor 46 de ani de studiu este de 1,3%", spune Dr. Buskirk.

Acest studiu sugerează că speciile de păsări din America de Nord se supun Regulii Bergmann.

Unii cercetători sunt de părere că schimbările suferite de păsările studiate ar putea fi un efect al disponibilităţii hranei, nu neapărat al schimbărilor climatice.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite