Sarea de mare, o soluţie ecologică pentru alimentaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nelipsită din hrana omului, sarea trebuie să fie îmbogăţită cu iod şi cu alte câteva minerale esenţiale, pentru a putea asigura corecta funcţionare a "uzinei chimice", care este organismul

Nelipsită din hrana omului, sarea trebuie să fie îmbogăţită cu iod şi cu alte câteva minerale esenţiale, pentru a putea asigura corecta funcţionare a "uzinei chimice", care este organismul uman.

Schimbările climatice afectează producţia de sare de mare de pe glob. Ploile, umezeala şi ceaţa, fenomene amplificate în ultima vreme din cauza încălzirii globale, aduc deja prejudicii companiilor ce se ocupă cu recoltarea sării ecologice. În această vară, pentru că a plouat din abundenţă, francezii nu au reuşit să adune decât 2% din cantitatea medie obişnuită.

Praful de sare stă la baza civilizaţiei. Odată ce oamenii au descoperit că hrana poate fi conservată cu ajutorul sării, existenţa lor a devenit mult mai uşoară. Au început să-şi facă provizii de peşte şi de carne, supravieţuind astfel perioadelor în care găseau cu greu mâncare.

Motiv de războaie şi cuceriri

Având hrana asigurată pentru mai multă vreme, oamenii au început să se deplaseze pe distanţe lungi, să descopere teritorii noi, fapt ce a contribuit la evoluţia vieţii. Totuşi, sarea era greu de obţinut şi, adeseori, era ţinută la mare preţ. Ea a constituit unul dintre principalele motoare ale dezvoltării economice, dar, în acelaşi timp, a creat şi a distrus imperii. Acest mineral a avut un rol strategic şi economic foarte important, comerţul cu sare făcându-se pe rute îndepărtate.

Au existat, astfel, de-a lungul istoriei, numeroase "drumuri ale sării", iar motivul expansiunii militare romane spre Dacia l-a constituit tocmai controlul aprovizionării cu sare. Cu timpul însă, rolul sării a fost preluat de tehnici noi de conservare. Sarea a rămas însă vitală atât pentru om, cât şi pentru celelalte vieţuitoare.

Suplimentul de iod, absolut necesar

Sarea naturală, nerafinată, îşi păstrează nealterate toate mineralele pe care le conţine şi este una dintre cele mai răspândite substanţe din natură, însă nu poate fi folosită ca atare. Sarea de masă se foloseşte cel mai des.

Aceasta este extrasă, de obicei, din minele de sare, iar în urma procesului de rafinare este sărăcită de multe dintre substanţele pe care le conţine în stare pură, în special de iod. Multe dintre sortimentele de sare care se găsesc în comerţ sunt "îmbogăţite" ulterior cu iod, pentru rolul pe care acestea îl au în atenuarea efectelor iradierii.

Fabricile de sare din America, la sugestia guvernului, au început din anul 1920 să pună iod în sarea destinată consumului. Această măsură a fost luată deoarece oamenii de ştiinţă au constatat că deficitul de iod a cauzat tulburări serioase ale glandei tiroide, ce au dus apariţia hipotiroidismului. Iodul este necesar tiroidei. Organismul uman are nevoie zilnic de cel puţin 225 de micrograme de iod.

Alimentele pierd în bucătărie o mare cantitate de minerale şi oligoelemente, iar sarea iodată, pe lângă faptul că este un ingredient ce contribuie la îmbunătăţirea gustului, oferă organismului şi necesarul de iod fără de care acesta nu-şi poate îndeplini corect funcţiile. Fructele de mare conţin, la rândul lor iod, însă nu în cantităţi suficiente. Fără iod, glanda tiroidă nu-şi mai poate produce hormonii şi, fără ei, oamenii devin mai graşi, mai lipsiţi de inteligenţă şi mai leneşi.

Sarea de mare conţine iod

"Sare de mare" este singura sare ecologică şi, în acelaşi timp, completă din punctul de vedere al necesităţilor omului. Este o sare neprelucrată, care se obţine direct din evaporarea apei din oceane sau mări. Sarea se adună în tăvi imense de argilă, care se aşază la soare.

Apa se evaporă în mod natural, lăsând pe fundul recipientelor preţiosul produs bogat în calciu, magneziu sau iod. Cele mai cunoscute locuri din care se extrage sarea de mare sunt ţărmurile Oceanul Atlantic, ale Mării Mediterane şi ale Mării Nordului. Sarea de mare se poate strânge şi din bazinele maritime mai puţin adânci, a căror apă se evaporă sub influenţa razelor de soare.

Producţia de sare, afectată de climă

Specialiştii în problemele de mediu avertizează însă că schimbările climatice vor afecta producţia de sare de mare de pe glob. Ploile, umezeala şi ceaţa, fenomene amplificate în ultima vreme din cauza încălzirii globale, aduc deja prejudicii companiilor care se ocupă cu recoltarea sării de mare.

În această vară, pentru că a plouat din abundenţă, francezii, care se numără printre cei mai importanţi furnizori de sare de mare, nu au putut să recolteze din salinele care se află în Insula Re, situată în Oceanul Atlantic. Ei nu au reuşit să colecteze decât cincizeci de tone de sare, cantitate ce reprezintă numai 2% din producţia medie obţinută în mod curent de această ţară.

Care este cea mai bună alegere?

Sarea de masă din magazine este văduvită prin "spălare" de mineralele pe care le conţine în stare naturală şi conţine aditivi. Studiile ştiinţifice au demonstrat că sarea ridică tensiunea arterială şi provoacă unele boli de inimă. Multe persoane reţin apă în organism după ce consumă sare de masă şi, din această cauză, se aleg cu mâinile sau cu picioarele umflate.

Sarea de mare poate înlocui cu succes sarea de bucătărie, constituind alternativa ideală. Ea conţine 80 de minerale necesare organismului uman şi mulţi nutrienţi ce ajută la regenerarea celulelor. Dacă veţi folosi timp de o săptămână numai sare de mare în locul celei obişnuite, veţi observa diferenţa.

Fără sare nu se poate

Persoanele care au tensiunea crescută îşi vor putea redobândi plăcerea pe care o oferă bucatele sărate, fără să se mai teamă că vor avea de suferit, iar cei care nu au astfel de probleme vor putea să prevină afecţiuni nedorite.

Sarea e prezentă în toate alimentele pe care le consumăm, deşi se ştie deja că prea multă sare nu e deloc bună pentru organism. Prea mult clorură de sodiu acţionează asupra tensiunii arteriale şi poate provoca accidente cardiovasculare, de multe ori mortale.

Sarea nu trebuie însă evitată, pentru că rolul ei este bine determinat, iar efectele pe care le are asupra organismului atunci când este folosită cu măsură sunt benefice. Medicii recomandă un consum de sare de cel mult două grame pe zi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite