Sărbători de iarnă printre ape

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cine preferă liniştea şi nu vrea să cheltuiască foarte mulţi bani de Revelion poate alege, în locul muntelui, cabanele tradiţionale din satele Deltei Dunării. Administratorii pensiunilor din Delta Dunării mizează pe meniul special cu sarmale şi cârnaţi din carne de peşte pentru atragerea clienţilor.

Din cele aproximativ 40 de pensiuni incluse în reţeaua Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC) Tulcea, doar 12 şi-au făcut curaj să deschidă porţile turiştilor în perioada sărbătorilor de iarnă. Iar decizia n-a fost rea deloc. Pentru noaptea care marchează cumpăna dintre ani, pensiunile din Crişan, Murighiol, Dunavăţu de Jos şi Sulina şi-au vândut deja locurile în proporţie de 90%.

Dacă în ultimele sezoane de vară numărul de turişti care şi-au petrecut vacanţa în satele din Delta Dunării s-a dublat, pe timp de iarnă, cea mai mare rezervaţie de ţinuturi umede din Europa nu intră încă pe lista preferinţelor românilor.

“Până vom reuşi să acoperim sezonul rece, să găsim activităţi, servicii, cu care să-i atragem, e cam dificil, pentru că şi vremea e păcătoasă în această perioadă, vântul e cumplit”, spune viceprimarul Sulinei, Sorin Popa. Cu toate acestea, administratorii pensiunilor s-au gândit, anul acesta, că oamenii care au nevoie de linişte şi care sunt dornici să petreacă un Revelion mai puţin costisitor pot fi uşor atraşi prin promovarea tradiţiilor specifice Deltei Dunării.

Corul ruşilor lipoveni

În Sulina, de exemplu, există locuitori aparţinând foarte multor etnii: grecii, ruşii lipoveni, haholii, ucrainenii şi chiar italienii sunt doar câteva dintre ele.

Unele pensiuni din acest oraş vor apela la inovaţii pentru clienţii lor. “Fiecare client este obişnuit cu nişte obiceiuri cu care a crescut. Tocmai de aceea am apelat la prezentarea altor obiceiuri. Eu voi avea un program cu ansamblul ruşilor lipoveni care vor veni să colinde în fiecare seară, de sărbători, sunt vreo 18 bătrânele şi vreo doi bătrânei. Vor face un program artistic frumos, după părerea mea”, ne-a spus administratorul pensiunii “Perla” din Sulina, Dragoş Ioniţă.

Pensiunea “Perla” s-a deschis de doar câteva luni, însă majoritatea camerelor s-au rezervat, pentru perioada sărbătorilor de iarnă. Ioniţă nu se teme de concurenţă. “Mă ajută foarte mult poziţia pensiunii, lângă centru. Sincer să fiu, mi-era teamă, când am dat drumul la afacere, că nu voi avea turişti, dar ceilalţi operatori cu care am relaţii m-au încurajat, mi-au zis să-i dau drumul, căci o să fie bine”, a mai spus administratorul pensiunii.

Totuşi, acesta se bazează pe curiozitatea oamenilor, ţinând cont de faptul că e o casă nouă, şi vrea să intre cât mai agresiv pe piaţă. El spune că deja a bătut palma cu doi operatori de transport naval pentru promovarea pensiunii pe biletele lor. “Sper ca oricărui om care vine cu un business aici să-i stârnească interesul reclama de pe spatele biletului şi să încerce să se cazeze, să mănânce la noi. Sper să depăşesc cu brio începutul acestei afaceri”, a mai adăugat Ioniţă.

Tradiţie îmbinată cu diversitate

Pentru a-şi face clienţii să se simtă cât mai bine, o parte dintre proprietari şi-au amenajat fiecare cameră a pensiunii în alt stil. Diferenţa dintre alte zone ale ţării şi Delta Dunării se simte însă nu atât la cazare, cât mai ales la bucătarie.  „De sărbători putem pregăti un borş din peşte diferit, avem de toate: ştiucă, biban...

Avem o marinată de scrumbie pe care am făcut-o încă din primăvară, adică scrumbie în oţet, facem din ea o salată extraordinară, cu legume, avem o marinată de ştiucă cu legume, avem crap din care putem găti un proţap, un crap la cuptor, o saramură“, spun administratorii Pensiunii Morena, de cinci margarete, din localitatea Murighiol.

Peşte în foi de viţă-de-vie

Meniul din specialităţi de peşte reprezintă principala atracţie pentru potenţialii turişti, potrivit administratorilor celor mai multe pensiuni.

Pe lângă borşul tradiţional, bucătarii din Deltă vor să-şi impresioneze clienţii, anul acesta, cu sarmale şi cârnaţi făcuţi din carne de peşte. Pentru cei care nu vor să experimenteze mâncăruri noi, însă, proprietarii pensiunilor anunţă că din meniuri nu vor lipsi bucatele din carne de porc.

În afară de mâncarea de peşte, unii operatori mizează şi pe dorinţa clienţilor de a pescui odată cu intrarea în noul an. „Oferta Deltei a fost în fiecare an în primul rând pentru preparatele pe bază de peşte, pentru peisaj, chiar dacă este iarnă, pentru un pescuit la sfârşit şi început de an“, spune Gheroghe Zorică, proprietarul pensiunii Tamarin din Uzlina  

Revelion în Delta Dunării,la preţuri rezonabile

Sărbătorile de iarnă petrecute la munte sunt de cel puţin două ori mai scumpe decât în zona rezervaţiei biosferei. Un Revelion în Deltă, la o pensiune de trei stele, costă  650 de lei de persoană, patru nopţi, cinci zile, cu servicii complete, în comparaţie cu aceeaşi perioadă, petrecută pe Valea Prahovei, pentru care trebuie să scoatem din buzunar 1.500 de lei. Există, bineînţeles, opţiuni şi mai scumpe.

Pentru sărbătorirea Anului Nou, preţul unui sejur de patru nopţi ajunge în alte pensiuni la 760 lei de persoană, cu cazare în cameră dublă, sau la 940 lei, cu cazare într-o cameră cu un singur pat. În preţuri sunt incluse băutură şi mâncare din belşug, anunţă proprietarii pensiunilor.

Revelion de cinci stele

Şi la cinci margarete, pensiunile sunt accesibile. Pentru un program de cinci zile, în preajma Revelionului, cei care optează pentru pensiunea “Morena” din Murighiol, singura pensiune de cinci stele din Deltă, vor scoate din buzunar o mie de lei, având toate mesele incluse în preţ.

Reprezentanţii asociaţiei de turism ANTREC spun că în Deltă vin, în primul rând, oamenii cu spirit de aventură. Iarna, această regiune este aleasă de cei care vor să petreacă un Revelion cu adevărat special.

Activităţi în Deltă de sărbători

Pe lângă tradiţia slavă a localnicilor, cu corurile locale şi cu vizitele la biserică, cu preparatele tradiţionale, excursiile în mijlocul bălţilor au, iarna, un farmec special, potrivit preşedintelui filialei tulcene ANTREC, Silviu Gheorghe.

“Se pleacă la pescuit la copcă, iar dacă nu este gheaţă se fac partide de pescuit la ştiucă, la crap, în zone speciale, momite de către organizatori. Se mai fac şi picnicuri pe baltă care, deşi sună ciudat, au un mare succes, pentru că toată lumea vrea să iasă pe baltă, chiar dacă e iarnă. Nu lipsesc din meniu vinul şi ţuica fiartă“, a precizat acesta. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite