Sancţiuni dure pentru braconaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Măsurile europene împotriva pescuitului ilegal se vor aplica şi în România, deşi condiţiile tehnice actuale sunt improprii. Penalităţile pentru pescuitul ilegal se înăspresc. Comisia Europeană consideră că sistemul actual este ineficient şi propune un nou regulament.

Pescuitul ilegal nu prea le dă de furcă autorităţilor, deoarece după cum declară Adrian Ionaşcu, purtătorul de cuvânt al Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA), sunt destul de greu de depistat cei care fac acest lucru. În apele teritoriale autohtone nu sunt active decât şapte nave româneşti, vechi de zeci de ani.

Acestea nu depăşesc 15 metri lungime şi nu se avântă prea departe de ţărm. “În afară de navele particulare româneşti, numai turcii ar mai putea să pescuiască ilegal, de regulă calcan, în apele noastre.

Cât despre noile dispoziţii, la nivel european, având în vedere că noi nu avem nave de pescuit oceanic, nu ne vor afecta simţitor. Aceste prevederi vizează în special statele UE care au flote de pescuit oceanic şi o puternică tradiţie în acest sector”, a declarat, pentru “Adevărul”, Adrian Ionaşcu.

Braconajul este amendat în România în baza Legii pescuitului, care urmează să fie revizuită prin introducerea unei ordonanţe de urgenţă, ce va îngloba şi noile modificări legislative propuse recent, la Bruxelles, de către Comisia Europeană.

Puncte de penalizare ca în Codul Rutier

Sancţiunile, la nivel european, pentru pescuitul ilegal se înăspresc. Comisia Europeană consideră că sistemul actual este ineficient şi costisitor şi propune un nou regulament pe bază de puncte de penalizare, similar Codului Rutier.

Proiectul de la Bruxelles are ca scop reducerea braconajului, care periclitează sau chiar duce la dispariţia unor specii de peşti.

Noua Lege europeană

Toate statele membre UE vor avea obligaţia să monitorizeze criteriile de administrare a flotelor, capacitatea de pescuit, puterea şi numărul motoarelor.

În plus, fiecare stat comunitar are datoria să verifice întregul lanţ de producţie, din momentul debarcării până la comercializarea produselor piscicole.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite