Rusia, marele poluator

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia este singura ţară din G8 unde emisiile poluante au crescut în 2006 faţă de 2005 Nivelul emisiilor de gaze cu efect de seră a crescut în Rusia cu 3,1% în 2006 faţă de anul

Rusia este singura ţară din G8 unde emisiile poluante au crescut în 2006 faţă de 2005

Nivelul emisiilor de gaze cu efect de seră a crescut în Rusia cu 3,1% în 2006 faţă de anul anterior. În celelalte state care fac parte din G8 emisiile au scăzut.

Evaluarea celor opt mari puteri economice ale lumii din perspectiva emisiilor poluante arată că în anul 2006, comparativ cu anul precedent, Rusia a fost singurul stat unde nivelul gazelor cu efect de seră a crescut. În celelalte şapte state care fac parte din grupul celor mai puternice economii mondiale, emisiile de gaze cu efect de seră s-au situat pe o pantă descendentă, potrivit unui raport publicat, la sfârşitul săptămânii trecute, de Reuters.

În comparaţie cu anul 2005, emisiile de gaze cu efect de seră din Rusia au crescut cu 3,1 procente în 2006, în timp ce în Japonia, Canada, Franţa, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Germania şi Italia, reducerea faţă de anul precedent s-a situat între 2,5% şi 0,02%. Astfel, scăderea cea mai semnificativă a înregistrat-o Franţa, cu 2,5 procente, în timp ce Germania şi-a redus emisiile de gaze poluante cu numai 0,02%.

Explicaţia faptului că Rusia este singura ţară unde emisiile poluante au fost în creştere o constituie revenirea economică a marii puteri, după perioada de stagnare din anii care au urmat căderii Uniunii Sovietice.

Reducere nerealistă

Raportat la întreg grupul celor opt mari state puternic industrializate, scăderea nivelului emisiilor poluante a înregistrat o medie de 0,6%, respectiv de la 14,12 miliarde tone în 2005 la 14,04 miliarde tone în 2006. Experţii spun că această reducere nu este rezultatul unor politici gândite de marile puteri în acord cu imperativele omenirii.

"Este îmbucurător să vedem că, de la un an la celălalt, emisiile celor mai mari economii ale lumii au scăzut. Totuşi, nu este decât un început timid, lumea trebuie să ia mai multe măsuri concrete împotriva încălzirii globale, care e responsabilă de fenomenele cu care se confruntă în prezent omenirea - inundaţii, secetă, criza alimentară etc.", a declarat reprezentantul "Earth Observation Centre", din Australia.

Iarna blândă din SUA

Surpriza analizei publicate de Reuters o constituie, fără îndoială, situaţia din Statele Unite ale Americii, recunoscut ca cel mai mare poluator. Potrivit analiştilor, unul din factorii care au determinat poziţionarea SUA în rândul statelor ale căror emisii de gaze cu efect de seră s-au redus în 2006 faţă de anul anterior a fost iarna blândă.

"Faptul că nu a fost o iarnă grea înseamnă că şi consumul de energie necesar pentru încălzire a fost mai mic. În acelaşi timp, creşterea preţului petrolului a avut o influenţă asupra emisiilor de gaze cu efect de seră, pentru că cererea de combustibil a cunoscut o scădere", a afirmat unul din reprezentanţii Centrului Internaţional pentru Cercetări Climatice şi de Mediu, din Oslo.

G8 - Grupul celor Opt

Cunoscut şi ca Grupul celor Şapte plus Rusia, G8 este format din Statele Unite ale Americii, Rusia, Italia, Franţa, Germania, Marea Britanie, Canada şi Japonia

Dintre aceste state, numai SUA nu au ratificat Protocolul de la Kyoto, potrivit căruia nivelul emisiilor de gaze cu efect de seră trebuie redus cu 8% până în anul 2012, faţă de anul de referinţă 1990

Chiar în condiţiile reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră cu 0,6% în 2006 faţă de 2005, media creşterii economice pentru cele opt state a fost de trei procente, potrivit Fondului Monetar Internaţional

SUA, cel mai mare poluator din 1990 până în 2005

Datele publicate de Reuters arată că, pentru prima dată, începând din anul 1990 (anul de referinţă al Protocolului de la Kyoto) şi până în prezent, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră a fost confirmată de atât de multe state (şapte din opt) pentru aceeaşi perioadă. De asemenea, o altă premieră este dată de faptul că această reducere a fost posibilă chiar în condiţiile creşterii economice de 3%.

Analiza precedentă, valabilă pentru perioada 2000-2005, arată că emisiile de gaze poluante pentru cele opt mari puteri au crescut cu 2%. Cei mai mari poluatori în aceşti cinci ani au fost SUA, Rusia, Italia, Canada şi Japonia, celelalte trei state - Marea Britanie, Germania şi Franţa - înregistrând o reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.

În ceea ce priveşte raportarea faţă de anul 1990, SUA reprezintă cel mai mare poluator al lumii, având o creştere a emisiilor de gaze cu efect de seră de 16,3%. De cealaltă parte, Rusia, în ciuda creşterii de 7,3% (2000-2005) şi 3,1% (2005-2006), se situează cu peste 25% sub nivelul din 1990.

În ceea ce priveşte media pentru G8, în perioada 1990-2005 emisiile au scăzut cu 2,6%.

14 miliarde de tone de gaze cu efect de seră au fost emise în 2006 de statele din G8

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite