Roşii gigant, după o reţetă total ecologică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Solariile din comuna mehedinţeană Pătulele au dat roade nesperate. Legumicultorii au avut parte de o recoltă foarte bogată în acest an, cu roşii care depăşesc un kilogram bucata.

Solariile din comuna mehedinţeană Pătulele au dat roade nesperate. Legumicultorii au avut parte de o recoltă foarte bogată în acest an, cu roşii care depăşesc un kilogram bucata.

Secretul îl constituie tratamentul ecologic, bazat pe îngrăşăminte naturale şi seminţe proprii. Roşiile gigant din Pătulele sunt acum celebre şi în Timişoara sau Oradea.

Din cei aproximativ 5.000 de localnici ai comunei, peste jumătate din ei au solarii în care cultivă legume, în mod special roşii. Ei folosesc îngrăşăminte naturale, adică gunoi de grajd sau găinaţ de porumbel. Unii dintre săteni au cules primul rod la începutul lui mai.

Greutatea legumelor culese anul acesta a depăşit însă orice aşteptare. O singură roşie cântărea peste un kilogram!

Sătenii din Pătulele spun că roşiile lor nu sunt doar mari şi cărnoase, ci au şi gust, ceea ce nu se întâmplă cu legumele comercializate în supermarketuri.

Legumicultorii din comuna Pătulele, Mehedinţi, au avut parte de o recoltă foarte bogată în acest an, cu roşii care depăşesc un kilogram bucata. Ei au folosit doar îngrăşământ natural

Solariile din comuna mehedinţeană au dat roade nesperate. Secretul îl constituie tratamentul ecologic, bazat pe îngrăşăminte naturale şi seminţe proprii.

Truda ţăranilor legumicultori din comuna Pătulele a dat roade nesperat de bune în acest an. Este vorba de roşii care depăşesc greutatea de un kilogram fiecare, crescute cu migală în solarii.

Roadele bogate din localitate sunt cunoscute nu numai în zonă, piaţa produselor crescute după reţetă exclusiv ecologică ajungând la Orşova, Herculane, Timişoara şi chiar Oradea.

Potrivit primarului comunei, din cei peste cinci mii de localnici, mai bine de jumătate au solarii în care cultivă legume, în special roşii. ,,Ne mândrim cu oameni gospodari care muncesc de dimineaţa până seara. În acest an, ca niciodată, parcă, roşiile sunt foarte mari, unele depăşind 1,2 kilograme în greutate.

Secretul nu o să vi-l spună nimeni cu exactitate. Fiecare legumicultor are o şmecherie a lui, un şiretlic. Şi chiar dacă o să aveţi impresia că v-a spus tot, el păstrează cheia succesului pentru el că aşa se face!", ne-a spus zâmbind primarul Ion Ţicu.

Îngrăşăminte 100% naturale

Mircea Voicu are 87 de ani, nu a fost angajat niciodată şi grădinăritul este activitatea sa principală de când se ştie. Făcută cu pasiune şi dedicare, această activitate s-a dovedit a fi o sursă de venit mai mult decât profitabilă.

Astfel, Mircea Voicu se mândreşte cu ,,o casă de se învârte după soare, două maşini Dacia şi un Aro, toate de pe vremea lui Ceauşescu". După cum mărturiseşte, banii i-a făcut cu muncă, trudă şi pasiune, din grădinărit, ,,cu roşiile din solar şi cu alte legume cultivate din vreme în fiecare an".

De pildă, roşiile din acest an, care l-au uimit şi pe el, le-a plantat încă din 4 ianuarie, iar primele roade le-a cules la începutul lui mai. Bătrânul ne-a povestit că niciodată n-a avut roşii aşa de mari. Şi vecinii săi ori alţi legumicultori au avut parte de recolte asemănătoare în acest an, însă el crede că are roşiile cele mai mari şi cele mai multe.

Secretul ar fi că nu a folosit decât îngrăşăminte naturale, descoperite numai de el. "Pe lângă gunoiul de grajd folosit de toată lumea, eu am făcut rost de găinaţ de porumbel", povesteşte Mircea Voicu.

Soiuri de seminţe din gospodărie

Bătrânul ne-a mai spus că seminţele de roşii sunt din soiuri amestecate provenite din anii trecuţi. "N-am cumpărat seminţele, toate sunt ale mele. Un alt secret este că am lăsat vrejul să crească şi nu am rupt nici vârfurile, nici frunzele! Şi uite că mi-a mers bine.

Am avut până acum în jur de 300 de kilograme de roşii numai peste un kilogram bucata. De producţia totală nici nu mai vorbesc, e peste aşteptări", ne-a mai spus Mircea Voicu, arătându-ne mândru solarul şi câteva roşii-"gigant".

Roşiile româneşti de ţară

Piaţa autohtonă este invadată de "roşii româneşti".
Dar nu toate aceste produse provin din soiuri româneşti, chiar dacă sunt cultivate la noi.
Roşiile se cumpără dimineaţa, pentru a fi siguri că sunt proaspete.
Pieţele sunt locurile ideale pentru achiziţionarea legumelor şi fructelor, nu supermarketurile.
Testul aromei este necesar.
O roşie bună este gustoasă şi zemoasă la tăiere.
Culoarea trebuie să fie un roşu potolit, nu aprins.
Coaja nu trebuie să fie tare.
Dacă este fibroasă şi are cotorul tare şi verde, roşia are o hibă.

,,Sunt în solar dinainte de răsăritul soarelui"

O altă localnică - Olimpia Dănescu - ne-a mărturisit că şi ea a fost surprinsă de recolta din acest an, cu roşii-gigant de peste un kilogram.

Totul, însă, cu un preţ, spune femeia, care mărturiseşte că efortul depus de ea pentru a avea o asemenea recoltă presupune o muncă permanentă, de dimineaţă până seara.

,,Mă trezesc la 5 dimineaţa, pun apa să ud solarul şi mai ies de acolo tocmai seara. Fac doar pauză de masă. Eu nu am un secret anume. Tot ce pot să vă spun este că sunt mari, gustoase şi cărnoase. Pătulenii noştri sunt renumiţi pentru roşii şi zarzavaturi. Marfa noastră ajunge în pieţele de la Orşova, Herculane, Timişoara şi chiar Oradea", spune Olimpia Dănescu.

De asemenea, femeia se declară mulţumită de activitatea pe care o practică. ,,Poţi trăi decent şi din legumicultură, dar numai dacă te ţii de treabă", ne-a mărturisit Olimpia Dănescu.

Altă localnică, Constanţa Osiac, a ţinut morţiş să pună pe cântar câteva roşii, la magazinul din centrul comunei.
,,Vedeţi că unele depăşesc şi un kilogram bucata? Dintr-o roşie din asta cărnoasă şi bună mănâncă trei oameni şi se satură. Nu luăm nici doi lei pe kilogram la piaţă, le vindem aproape de pomană", spune femeia.

Tomatele tratate chimic nu au gust

Dintre elementele de tehnologie care influenţează negativ însuşirile gustative ale tomatelor, amintim tratamentele fitosanitare, stimularea chimică a fructificării, fertilizările excesive, utilizarea unor substraturi inerte ca medii de cultură.

"Toate aceste secvenţe tehnologice au fost limitate în România, din raţiuni financiare şi de protecţie a consumatorilor. Această măsură e benefică pentru consumator", spun specialiştii.

Institutul de Cercetări Glasshouse Crops, din Littlehampton, Sussex, a descoperit în urmă cu mai bine de zece ani că un anumit grup de substanţe chimice pot grăbi coacerea roşiilor.

Specialiştii spun că aceste substanţe, injectate în cantităţi mici în roşia necoaptă, grăbesc procesul biologic de fosforilare, iar tomata se înroşeşte mai repede.

Pătulenii noştri sunt renumiţi pentru roşii şi zarzavaturi. Marfa noastră ajunge în pieţele de la Orşova, Herculane, Timişoara şi chiar Oradea. Poţi trăi decent şi din legumicultură, dar numai dacă te ţii de treabă.
Olimpia Dănescu, localnică din comuna Pătulele

Ne mândrim cu oameni gospodari care muncesc de dimineaţa până seara. În acest an, ca niciodată, parcă, roşiile sunt foarte mari, unele depăşind 1,2 kilograme în greutate. Secretul nu o să vi-l spună nimeni.
Ion Ţicu, primarul comunei Pătulele

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite