Românii, favorabili energiei nucleare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numai 5% din români acceptă fără rezerve construcţia unui depozit de deşeuri radioactive în apropierea zonei unde locuiesc. Populaţia României se declară de acord cu producerea energiei nucleare, numai ca soluţie pentru reducerea dependenţei ţării faţă de importul de petrol şi gaze.

Un alt motiv pentru care 68% din cetăţenii României au o atitudine pozitivă faţă de producerea energiei electrice pe cale nucleară constă în preţul redus al acesteia, arată un sondaj făcut de Biroul de Cercetări Sociale, la comanda Agenţiei Naţionale pentru Deşeuri Radioactive (ANDRAD).

În ceea ce priveşte reacţia populaţiei faţă de depozitarea deşeurilor radioactive, numai cinci procente din români declară că ar accepta fără ezitare un astfel de depozit aproape de zona în care locuiesc.

Sacrificii şi beneficii

„Totuşi, aproape 33% din cei chestionaţi spun că ar accepta acest lucru condiţionat. Pe de o parte, ar accepta dacă ar exista anumite beneficii pentru comunitate şi, pe de altă parte, dacă toţi locuitorii ar fi de acord”, a declarat preşedintele ANDRAD, Gheorghe Ioniţă.

Sondajul făcut la cererea ANDRAD confirmă, totodată, nivelul scăzut de informare a populaţiei cu privire la deşeurile radioactive. Astfel, numai 14% din cei ches­tionaţi se consideră bine informaţi din acest punct de vedere, spre deosebire de celelalte state din Uniunea Europeană, unde 25% dintre cetăţeni sunt foarte bine informaţi.

Sondajul a fost realizat în perioada 20-30 septembrie 2008, pe un eşantion reprezentativ de 1.200 de persoane.
Depozit de deşeuri radioactive la Saligny

Preşedintele ANDRAD, Gheorghe Ioniţă, a precizat că România va construi, în zona comunei Saligny din judeţul Constanţa, până în anul 2014, un depozit de suprafaţă pentru deşeuri slab şi mediu active.

 „Depozitul va fi situat în zona de excludere a centralei nucleare de la Cernavodă, la un kilometru distanţă de Reactorul 1”, a declarat Gheorghe Ioniţă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite