România a reciclat doar 1% din deşeuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fiecare european a generat, la nivelul anului 2007, o jumătate de tonă de deşeuri municipale. Doar 40 % din cantitatea totală de deşeuri generată au fost reciclate sau compostate.

Mai precis, locuitorii celor 27 de ţări ale Uniunii Europene au generat, în medie, câte 522 de kilograme de deşeuri municipale în 2007, potrivit cifrelor publicate de Eurostat, oficiul statistic al Uniunii Europene.

Din 2000, cantitatea de deşeuri municipale produse la nivelul Uniunii Europene s-a stabilizat: în anul 2000 au fost generate 524 de kilograme pe cap de locuitor, iar în 2006, 523 de kilograme.

Danezii, cei mai mari producători de deşeuri

Recordul în ceea ce priveşte cantitatea de deşeuri municipale generată la nivel comunitar este deţinut de danezi, cu 801 kilograme de deşeuri pe cap de locuitor. Pe de altă parte, cei mai modeşti au fost cehii, care au produs doar 294 kilograme de gunoaie pe persoană.

Volumul de deşeuri municipale produs variază considerabil de la un stat membru la altul. În 2007, peste 750 de kilograme de deşeuri au fost generate de fiecare persoană în parte în ţări precum Danemarca, Irlanda şi Cipru. Luxemburg, Malta şi Olanda au afişat un volum cuprins între 600 şi 750 de kilograme de gunoaie pe persoană. Austria, Spania, Anglia, Germania, Italia, Franţa, Estonia, Suedia şi Finlanda au înregistrat volume variind între 500 şi 600 de kilograme.

La nivelul ţărilor precum Belgia, Portugalia, Bulgaria, Ungaria, Grecia, Slovenia şi Lituania, volumul s-a situat între 400 şi 500 de kilograme de deşeuri municipale pe cap de locuitor.

Cele mai mici volume, inferioare cantităţii de 400 de kilograme pe persoană, s-au înregistrat în România, Letonia, Polonia, Slovacia şi Republica Cehă.

Performanţele cele mai mari în materie de reciclare a deşeurilor municipale le-au înregistrat Germania, Belgia şi Suedia. Modul de tratare a deşeurilor a fost, de asemenea, diferit de la o ţară la alta. În România aproape toate deşeurile (99 %) au ajuns la gropile de gunoi. Mai rău decât noi stau doar bulgarii care nu au reciclat deloc deşeurile municipale.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite