România, la un pas de a fi sancţionată pentru gunoaiele de la sate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană a impus statului ca 7.000 de gropi de gunoi comunale neconforme standardelor de mediu să fie închise până la 16 iulie. Dacă primăriile nu vor rezolva problema gunoiului la timp, Garda de Mediu le va sancţiona pentru a încerca să evite procesul la Curtea Europeană de Justiţie.

La nivelul României s-au închis sau au fost reabilitate până acum doar 1.304 gropi de gunoi comunale, dintr-un total de 7.068. Comisarul-şef al Gărzii Naţionale de Mediu, Silvian Ionescu, a spus că dacă la începutul anului primarii comunelor cu probleme de gestionare a deşeurilor erau dornici să-şi rezolve situaţia gunoiului, în prezent s-a creat o stare de apatie în rândul acestora.

„Probabil primarii au impresia că există cineva acolo sus care va avea grijă ca Tratatul de aderare să fie renegociat... Nu există aşa ceva!”, a declarat Ionescu. Acesta susţine că pentru primari nu există prezumţia necunoaşterii, în cazul în care ei ar încerca să se eschiveze, argumentând că sunt noi în funcţie. „Din moment ce s-au angajat în cursă, înseamnă că ştiau toate datele problemei. Nu mai merge ca la grădiniţă: mămică, cerem încă un an păsuire”, a mai spus comisarul-şef al Gărzii de Mediu.

Comisia europeană ne va verifica prin satelit

Jumătatea lunii iulie nu este doar termenul final la care autorităţile locale trebuie să închidă gropile comunale şi să găsească alternativă, pentru ca statul să nu plătească amenzi colosale la Comisia Europeană (CE). Este şi momentul în care va începe sancţionarea primăriilor de către Garda de Mediu .

Silvian Ionescu spune că în toată ţara comisarii vor începe inventarierea şi, în funcţie de situaţie, sancţiunile vor consta fie în avertismente, fie în amenzi de până la 100.000 de lei. „Dacă vom constata că unii primari au bunăvoinţă şi se luptă să gestioneze cât mai bine şi cât mai repde situaţia, atunci le vom da doar un avertisment cu un termen maxim de conformare de 90 de zile”, spune Ionescu.

Executivul de la Bruxelles va începe identificarea comunelor care nu au respectat planul de gestionare a deşeurilor, după care va urma o perioadă de analiză de două, trei luni. „Pentru Comisia Europeană e mai simplă inventarierea gropilor de gunoi, pentru că satelitul lor vede şi o monedă de 10 bani pe teren”, spune comisarul-şef. 

Ionescu a adăugat că, pe baza evaluării, abia în octombrie 2009 CE ar trebui să dea o scrisoare de notificare României, iar Guvernul va trebui să dea un răspuns şi să prezinte eventualele schimbări favorabile cu privire la ecologizarea depozitelor de deşeuri în maxim 90 de zile.

În aprilie vom şti dacă statul va fi sancţionat

Comisarul-şef al Gărzii Naţionale de Mediu estimează că în luna aprilie 2010 vom şti dacă oficialii europeni vor chema România în faţa Curţii Europeane de Justiţie. Neîndeplinirea obligaţiilor faţă de UE va atrage declanşarea procedurii de infringement (încălcarea Tratatului de aderare), în urma căreia România ar trebui să plătească amenzi de sute de mii de euro pe zi.

Potrivit ministrului Mediului, Nicolae Nemirschi, aceste amenzi vor fi transferate, prin intermediul unei propuneri legislative, primarilor iresponsabili. Sancţiunile se decid în urma unui proces în care statul român şi Comisia Europeană se judecă la Curtea Europeană de Justiţie de la Luxemburg, precedat de o serie de avertismente şi ultimatumuri de conformare din partea UE.

În paralel cu închiderea etapizată a gropilor de gunoi, autorităţile locale trebuie să înceapă construcţia unor depozite ecologice de deşeuri, care să respecte standardele europene de mediu, sau să gestioneze transferul deşeurilor către gropile municipale.

Datele Gărzii de Mediu arată că dintr-un total de 2.755 comune, 899 s-au organizat în asociaţii de comune pentru amenajarea staţiilor de transfer a gunoiului, astfel încât operatorii de salubritate să acţioneze mai eficient. Potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, dintre cele aproape 65 de astfel de depozite municipale necesare, în România există în prezent numai 20 – câte unul în judeţele Arad, Bihor, Braşov, Brăila, Buzău, Dolj, Ialomiţa, Mureş, Neamţ, Sibiu şi în Capitală, două în judeţul Ilfov, trei în Constanţa şi patru în Prahova.

O altă soluţie pentru depozitarea gunoaielor este folosirea altor gropi de gunoi, care trebuie închise în perioada 2010-2017. Unele dintre ele au devenit încă de acum neîncăpătoare pentru volumul mare de deşeuri.

O parte din gropile municipale au timp până la sfârşitul anului

Potrivit calendarului stabilit pentru închiderea etapizată a gropilor de gunoi neconforme cu normele europene de mediu, alte 78 de depozite municipale trebuie să-şi sisteze activitatea în cursul acestui an. Numai zece gropi au fost închise până în prezent: Teiuş, Sebeş – judeţul Alba, Târgu Ocna – judeţul Bacău, Predeal – judeţul Braşov, Călan, Geoagiu – judeţul Hunedoara, Cavnic – judeţul Maramureş, Mizil – judeţul Prahova, Brezoi, Băbeni, Bălceşti – judeţul Vâlcea, Budeşti – judeţul Călăraşi, Vlăhiţa – judeţul Harghita – şi Buftea – judeţul Ilfov.

România poate să acceseze în perioada 2007-2013, potrivit Programului Operaţional Sectorial de Mediu, fonduri europene în valoare de 1,1 miliarde euro pentru realizarea de depozite ecologice.

Ineficienţă

Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, susţine că numai 70-80% din totalul gropilor de gunoi comunale vor fi închise până la data de 16 iulie 2009, ceea ce va atrage cu siguranţă declanşarea procedurii de infringement.

1.304 de gropi comunale au fost închise sau reabilitate până în prezent.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite