România, furnizor pentru industria spaţială europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii de la fosta Întreprindere de Maşini-Unelte din Bacău au proiectat o maşină ce va produce piese pentru rachetele ARIANE-5.Decizia specialiştilor europeni de a achiziţiona utilajul românesc a fost influenţată de nivelul tehnologic ridicat şi de preţul competitiv.

Societatea World Manufactory Works (WMW), fosta Întreprindere de Maşini-Unelte din Bacău, va furniza utilaj proiectat şi construit special pentru realizarea unor piese pentru rachetele Ariane-5.

Aceste rachete sunt proiectate să transporte sateliţii pe o orbită geostaţionară sau orbită joasă şi sunt construite de compania europeană EADS Astrium Space Transportation.

WMW a semnat ieri la Hotelul Hilton din Bucureşti parteneriatul strategic cu EADS Astrium şi cu partenerul său francez SECATECH, devenind, astfel, subcontractor şi furnizor de utilaje pentru ARIANE-5.

Maşina proiectată la Bacău va prelucra o mare parte din piesele pentru rachetele de tip ARIANE-5, piese ce pot avea un diametru de până la şase metri.

„Este o maşină complexă, care a fost proiectată şi va fi construită în conformitate cu cu cerinţele clientului, având în vedere faptul că va fi folosită pentru producerea pieselor ce vor intra în componenţa rachetei ARIANE-5”, a spus Gabriel Cârciumaru, vicepreşedintele companiei din Bacău.

Tehnologii competitive

Conferinţa de presă de la Hotelul Hilton a fost moderată de Marius-Ioan Piso, preşedintele Agenţiei Spaţiale Române. „Cooperarea în domeniul spaţial implică multă industrie şi multă tehnologie.

Compania EADS, care este aproape singura din Europa care se ocupă cu fabricarea sateliţilor, a încheiat un contract cu WMW pentru un utilaj care prelucrează piese cu o precizie de câţiva microni. Este o dovadă destul de consistentă a capabilităţii tehnologice şi industriale a României pentru a fi recomandată ca membră a Agenţiei Spaţiale Europene”, a spus Marius-Ioan Piso.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite