VIDEO Robotul gunoier

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu e o imagine din povestea animată a ultimului robot de pe Pământ – Wall-E – care se străduieşte să strângă gunoiul lăsat în urmă de oamenii dispăruţi, ci o secvenţă din actualitatea europeană.

Cercetătorii italieni au pus la punct un robot inteligent care se poate plimba pe străzile unui oraş şi poate colecta, la cerere, gunoiul menajer al locatarilor. Un proiect finanţat din fondurile Uniunii Europene are ca rezultat final acest robot humanoid, numit DustCart, care poate naviga de unul singur şi se poate opri la adresa la care a fost solicitat, scrie „The Daily Mail".

Un coş de gunoi pe roţi

Profesorul italian Paolo Dario, coordonatorul proiectului susţine că la dezvoltarea robotului au fost folosite cele mai bune şi cele mai inovatoare componente. „DustCart ar putea rezolva o problemă extrem de stringentă a oraşelor din Europa: cea a gunoiului menajer", mai spune Dario. „Da, poate fi privit ca un coş de gunoi pe roţi - e un sertar în care poţi arunca punga cu deşeuri menajere, dar are multe alte calităţi care-l califică drept robot."
DustCart este dotat cu camere de luat vederi şi cu senzori cu ajutorul cărora „vede" încotro se îndreaptă.

Robotul gunoier scanează traiectoria pe care se află şi procesează informaţia pentru a evita obstacolele de care s-ar putea împiedica. De asemenea, dotările pe care le are îi permit să evite coliziunea cu bicicletele şi cu oamenii aflaţi în mişcare. Imaginile stocate de roboţel sunt trimise şi într-un dispecerat de unde operatorii pot verifica dacă totul funcţionează normal şi pot interveni dacă este necesar.

DustCart se află într-o perioadă de testare de două luni în orăşelul Peccioli din Italia - unde aproape 100 de gospodării sunt deservite de doi roboţi gunoieri. Echipamentul a fost testat în şase oraşe europene, dar şi în două japoneze şi într-unul sud-coreean. Un model destinat comercializării ar putea fi disponibil până la finele anului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite