Războinic verde sau negaţionist, ce fel de ecologist eşti?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Disputele legate de schimbările climatice scot la iveală mai multe tipuri de personalitate. Aproape ignorat până nu de mult, subiectul schimbărilor climatice a ajuns în ultimii ani o vedetă

Disputele legate de schimbările climatice scot la iveală mai multe tipuri de personalitate.

Aproape ignorat până nu de mult, subiectul schimbărilor climatice a ajuns în ultimii ani o vedetă a dezbaterilor publice la nivel mondial. Teoria schimbării climatice a ajuns să încingă spiritele, opunând argumentaţii din ce în ce mai sofisticate.

Dezbaterile ecologiste creează noi polarităţi şi dezvăluie noi caractere, de la negaţionist sau ignorant şi până la războinicul "verde" sau pragmaticul ecologist. Vă prezentăm mai jos o listă a tipurilor de personalitate care se fac vizibile în marea "încleştare" ecologistă.

Lista, realizată de site-ul TalkClimateChange.com, e o demonstraţie a faptului că atitudinea în problema schimbărilor climatice este determinată mai degrabă de circumstanţe personale decât de argumente pur logice.


Tânărul ecologist


Aflaţi abia în primii ani ai maturităţii, tinerii sunt şi cei care vor avea de pierdut cel mai mult de pe urma încălzirii globale. Ei vor fi cei care vor curăţa planeta de pe urma noastră peste 50 de ani, iar prelungirea speranţei de viaţă la 100 de ani le va da şi mai multe bătăi de cap. Tânărului ecologist nu-i e teamă să facă schimbări şi nici să fie un rebel al societăţii tradiţionale, astfel că susţine din plin aplicarea unor măsuri ecologice radicale.

Nu a apucat încă să-şi cumpere o maşină scumpă şi nici nu are de plătit un credit la bancă, aşa că nu-l deranjează taxele ecologice. În ochii săi, Al Gore e un personaj "cool", iar negaţioniştii sunt nişte fascişti conservatori. Cei mai mulţi tineri ecologişti pot fi întâlniţi în campusurile universitare sau făcând conversaţie la o cafea.


Îngrijoratul


Îngrijoratul pune schimbările climatice în topul listei de preocupări, unde mai figurează subiecte precum problema imigranţilor, incidenţa cancerului de piele sau creşterea dobânzilor bancare. Este foarte preocupat de aceste subiecte şi îşi împărtăşeşc îngrijorarea în discuţiile "de pahar". Îngrijoraţii sunt mândri de faptul că folosesc numai becuri fluorescente, însă găsesc că alternativele de transport în locul avionului sunt mult prea scumpe. Ei consideră maşina sport un inamic al mediului, dar folosesc fără să clipească maşina de teren ca mijloc sigur de transport al copiilor. Îngrijoraţii nu prea sunt preocupaţi de ştiinţă, dar au încredere în ea, pentru că aşa spune prinţul Charles.


Alarmistul


Apocalipsa ecologică e aproape! Sunt semne peste tot. Lumea se va sfârşi. Puţini alarmişti au îndoieli, iar asta numai ca să-şi apere maşinile 4X4 sau căsoaiele imense.


Din nefericire, în ciuda becurilor fluorescente pe care le folosesc şi a economiei pe care o fac la căldură, ei nu prea reuşesc să reducă emisiile de carbon, pentru că majoritatea opţiunilor "verzi" sunt teribil de incomode şi costisitoare. Alarmistul este de obicei un locuitor al oraşului, însă, în principiu, poate fi găsit peste tot.
Războinicul "verde"


Ecorăzboinicii sunt însăşi inima ofensivei ecologice, cei care nu fac compromisuri când vine vorba de reducerea emisiilor de carbon, de opţiunea vegetariană, de reducerea consumului de energie sau de stilul de viaţă prietenos cu mediul. Un războinic "verde" preferă mai degrabă să meargă 100 de kilometri desculţ pe sticlă pisată decât să parcurgă această distanţă cu o maşină. Ecoluptătorii votează pentru partide care pierd întotdeauna alegerile, fumează ţigări artizanale şi au porecle foarte originale.


Războinicii "verzi" pot fi găsiţi exact în acele locuri în care negaţioniştii, îngrijoraţii şi alarmiştii nu vor merge niciodată.


Savantul


Savantul este inteligent, educat şi îi face plăcere să asculte o argumentaţie bine susţinută. Schimbările climatice reprezintă unealta perfectă prin care îşi demonstrează superioritatea intelectului şi a argumentaţiei. Unii "savanţi" sunt sceptici cu privire la credinţa altor savanţi că dioxidul de carbon provoacă încălzirea globală, motiv pentru care vor pune la îndoială fără încetare rezultatele oricăror studii.

De obicei, un "savant" va adopta o poziţie într-o discuţie numai ca să se distreze şi să-i enerveze pe negaţionişti sau pe alarmişti. "Savantul" ştie să-i scoată din minţi pe alarmişti şi să intre în lupte sângeroase cu negaţioniştii. E imposibil să câştigi o luptă cu el de vreme ce discuţia ajunge inevitabil la fizica subatomică, subiect despre care majoritatea oamenilor, nici măcar "savanţii", habar n-au. "Savanţii" pot fi găsiţi în toate locurile frecventate de prapăstioşi şi negaţionişti, însă pot fi deosebiţi de aceştia după îmbrăcăminte.


Pragmaticul


Pragmaticii înţeleg riscurile ridicate de schimbările climatice, dar ei ştiu bine cum merg lucrurile pe lumea asta şi mai ştiu faptul că omenirea va mai face o grămadă de greşeli până să facă un lucru bun. Iar acest lucru bun va avea un preţ nejustificat de mare, astfel că cel mai bine ar fi să o lăsăm baltă. Pragmaticul profită de orice ocazie ca să fie ecologist, însă nu şi atunci când asta îl costă foarte mult. Pe pragmatici îi găsim în baruri sau acasă, scriind pe site-urile ecologiste despre schimbările climatice.

Negaţionistul

Schimbările climatice nu sunt reale. Este vorba de fapt de o conspiraţie liberală inventată de cei care sunt geloşi pe bogăţia negaţioniştilor. Sunt o mie de motive vizibile pentru care oamenii nu sunt responsabili de încălzirea climatică: ce ziceţi de vulcani sau de emisiile poluante ale vacilor? Cum poate omenirea să aibă cel mai mic impact asupra planetei atâta vreme cât populaţia emite abia câteva miliarde de tone de gaze cu efect de seră anual? Chiar şi dacă admite că schimbările climatice provocate de oameni ar fi reale, negaţionistul nu îşi asumă decât o responsabilitate infimă şi, în orice caz, "nu e problema lui". Negaţioniştii pot fi găsiţi în cluburile exclusiviste de golf sau bronzându-se pe vreo insulă tropicală, achitând între timp taxele şcolare pentru "tinerii ecologişti".

Ignorantul

Completul ignorant nu s-a gândit niciodată serios la încălzirea globală, deşi a auzit accidental la ştiri de filmul lui Al Gore. Oricum, ei au lucruri mult mai importante de care să se preocupe. Încălzirea globală nu ne va afecta cu adevărat pe noi, nu? Până la urmă, încălzirea globală nu e decât o problemă a oamenilor care nu au maşini, nu-i aşa? Ignoranţii au mult mai multe cărţi de credit decât ceilalţi oameni şi cel puţin de două ori mai multe perechi de pantofi decât ceilalţi oameni. Ei pot fi văzuţi adesea la volanul unui SUV impresionant, circulând pe banda de autobuz, în timp ce discută la telefonul mobil despre diverse opţiuni ale stilului de viaţă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite