Punga supravieţuieşte la butic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magazinele mai mici oferă clienţilor pungi pe gratis, deşi legea spune că de la 1 ianuarie, agenţii comerciali vor fi amendaţi dacă nu scot pe tejghea pungi ecologice sau din plastic contra cost. Unele supermarketuri au optat pentru înlocuirea pungii de plastic cu cea biodegradabilă, al cărei cost poate ajunge la trei lei.

Prevăzători, clienţii supermarketurilor şi-au făcut stocuri de sacoşe gratuite înainte de Sărbători, deoarece legea spune că de la 1 ianuarie 2009, niciun comerciant nu mai are voie să dea ambalaje de plastic gratuit.

„Criza” pungii de plastic nu trece neobservată şi îi afectează pe mulţi dintre românii care îşi împachetau prânzul sau gunoiul în sacoşele de la Carrefour sau Cora, iar cei cu venituri mici se plâng că sunt nevoiţi să scoată din buzunar bani pentru ambalajele biodegradabile, impuse prin lege.

Ecotaxa pe plasa de plastic este de 0,2 lei şi a fost introdusă de cei de la Mediu, care spun că ghenele şi gropile de gunoi dau pe-afară de pungi al căror trai depăşeşte 400 de ani.

Dacă nu e plătită, adică dacă punga e dată în continuare bonus la covrigi, patronul trebuie să scoată acum din propria-i pungă 2.500 de lei amendă, în momentul în care Garda de Mediu îi calcă pragul.

Magazinele mari au început să scoată la casele de marcat încă de anul trecut pungi biodegradabile, din plastic tratat cu aditivi sau din hârtie, pentru care clienţii plătesc, pe bucată, în funcţie de firmă, până la trei lei.

Buticurile de cartier nu prea ştiu însă nici acum cu ce se mănâncă biodegradabila, iar vânzătoarele, generoase, te îndeamnă să profiţi cât mai poţi de sacoşa pe gratis.

Buticarii, prinşi cu ocaua mică

Campanie de informare nu prea s-a făcut, iar mulţi dintre lucrătorii comerciali o iau la fugă sau închid prăvălia dacă îi întrebi ce-i cu punga străvezie de pe tejghea. Într-un butic din cartierul de fiţe Pipera, de pe strada Iancu Nicolae, vânzătorul, pitit după cântar, se lasă cu greu abordat când vine vorba despre punga de plastic.

„Nu ştiu dom’le, ce vreţi de la mine! N-am sacoşe ecologice şi chiar acum închid şi plec acasă. Ştiu şi eu legile, da’ mai lăsaţi-mă în pace, că i-am spus ăstuia de are buticu’ să aducă pungi şi nu vrea. Io ce să-i fac, că şi-aşa nu are vânzare!”

image

Magazinul IKEA a scos la vânzare încă de anul trecut sacoşele eco   Foto: Marian Iliescu



În Drumul Taberei, la magazinul alimentar „Neptun”, vânzătoarele aşteaptă cu interes punga biodegradabilă, mai ales că au auzit că e una elegantă ca în străinătate, de-o poţi asorta la pantofi.

Până atunci însă te îndeamnă să iei cu încredere sacoşe gratis, că au rămas cu grămezile pe stoc şi oricum nu au ce să facă ele cu atâtea. „Luaţi doamnă, cât o mai fi, că pe urmă nu se ştie, venim cu plasa de pânză de-acasă”, spune una dintre vânzătoare, trecută bine de prima tinereţe.

Una dintre cliente, doamna Maria, care a împlinit de curând 60 de ani, e tare necăjită de legea asta care nu ţine cont de „ăi săraci”.

„Luam cu braţul pungi de la magazin. Erau bune la găleata de gunoi, că erau gratis. Şi apoi, eu am rude nevoiaşe la ţară care mai vând ouă, brânză şi le duceam pungi din astea. Acu’, nu ştiu ce-or mai face”, spune femeia, îngrijorată de soarta românului de rând, căruia i s-a luat dreptul la plasa pe degeaba.

Din februarie, amenzi la greu

Numărul magazinelor de cartier care dau în continuare pungi de plastic pe gratis întrece orice aşteptări. Şi pe strada Turda din Capitală, la buticul „Scoica”, pungi la liber câte vrei. Casiera, care nu ştia mare lucru despre lege şi nici despre intenţiile patronului, le oferă cu amabilitate clienţilor pungi portocalii pe gratis şi spune că treaba asta cu pungile eco n-o priveşte.

Statisticile spun că anul trecut, în România, peste cinci miliarde de pungi din plastic au fost distribuite gratis de către comercianţi. La scurt timp după ce sunt folosite, multe dintre aceste ambalaje zboară pe stradă, sunt aruncate de la balcon sau întregesc peisajul zonelor turistice.

Măsurile luate de autorităţi privind distribuirea gratuită a sacoşelor de plastic vizează în primul rând protecţia mediului, iar ecotaxa de 0,2 lei a fost impusă de lege şi pentru a descuraja risipa de ambalaje din mase plastice.

Dan Fiţa, purtătorul de cuvânt al Gărzii de Mediu, spune că în următoarele două luni, comisarii, deşi vor porni controalele prin magazine, vor da mai întâi un avertisment celor care nu respectă prevederile legale.

“ Noile pungi nu dăunează mediului înconjurător, respectă normele europene, iar cele reutilizabile din rafie şi cele din polipropilenă sunt importate din Spania.

image

Paul Manole, responsabil marketing Carrefour Orhideea



„Controalele vor începe de săptămâna viitoare, dar, într-o primă fază, comisarii de mediu vor desfăşura activităţi de informare şi de atenţionare a  agenţilor economici, urmând ca din februarie să aplice şi amenzi”, a declarat Dan Fiţa pentru „Adevărul”. Lanţurile de hypermarketuri nu prea au de ce să-şi facă probleme, deoarece multe dintre ele s-au pregătit din timp cu sacoşe bio.

La Carrefour Orhideea, doar clienţii au unele nelămuriri, legate în special de lege. Octavian Petrovici, cumpărător, consideră că pungile ecologice sunt o altă afacere a statului, care vrea să pună în cârca clientului costul acestor produse şi contestă faptul că ar fi o măsură de protecţie a mediului.

„Plătesc sacoşele astea, dar tot la gunoi le arunc. Şi pun pariu că sunt la fel de nocive ca şi alea vechi. S-au gândit guvernanţii cum să ne mai ia nişte bani şi cum să o mai pună de o afacere!”, spune Petrovici.

Paul Manole este responsabil marketing la Orhideea şi spune că pungile biodegradabile sunt din import, au certificat de garanţie şi sunt durabile. În opinia lui, această măsură ajută la protejarea mediului.

Cât costă o sacoşă bio

image

Dacă nu vin cu punga de-acasă, clienţii riscă să plece cu produsele în braţe  pFoto: M. Iliescu



La Carrefour Orhideea există la casele de marcat patru tipuri de astfel de sacoşe, din hârtie sau din plastic biodegradabil, al căror cost e între 0,45 lei şi 2,50 lei.  Magazinul IKEA a adus pe piaţă încă de anul trecut pungile biodegradabile contra cost şi s-a implicat în  mai multe campanii care au avut ca scop protecţia mediului.

O sacoşă de hârtie costă la IKEA 0,6 lei, iar cele de polipropilenă se vând cu aproximativ 2,5 lei. Magazinul Cora vinde punga ecologică cu 3 lei, dar, de regulă, stocul se epuizează rapid, iar clienţii pleacă acasă cu marfa în mână.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite