Proiectele de mediu fac mai mult rău decât bine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel puţin aceasta este părerea experţilor pe probleme de conservarea mediului, citaţi de cotidianul britanic „The Guardian“.

Ei susţin într-un volum apărut recent că schemele de protecţie a animalelor aplicate în Occident dăunează mediului şi incriminează pentru asta comunităţile locale. „Plajele şi viaţa sălbatică pe care turiştii doresc să le vadă în excursii s-au transformat în locuri care nu mai înseamnă viaţă sălbatică - plaje cu construcţii, mangrove smulse, păduri fără vegetaţie", susţine Rosaleen Duffy, expert în domeniul conservării mediului. „Aceste imagini ascund mai întotdeauna «o istorie neagră»", adaugă Duffy.

Noua sa carte, „Crima naturală: cum conservăm greşit", este rezultatul a 15 ani de cercetare în domeniu, 300 de interviuri cu profesionişti în conservare, cu cetăţeni din zonele respective, cu oficiali guvernamentali. Autoarea este de părere că odată stabilite rezervaţiile naturale, comunităţile locale se pot trezi că sunt lipsite de activităţile de zi cu zi, precum vânătoarea sau pescuitul, din cauză că acestea au fost interzise prin lege.

Totodată, abordările bine intenţionate de a proteja habitatele speciilor de animale pe care de dispariţie duc la crearea unor zone sălbatice, fapt care generează deplasarea a milioane de locuitori la nivel mondial. „Conservarea nu înseamnă un scenariu ferm de tip win-win. Schemele vin cu reglementări care condamnă comunităţile, cărora li se promit joburi în turism", mai spune Duffy, profesor de politici internaţionale la Universitatea din Manchester, Marea Britanie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite