UE dezbate problema pădurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană lansează o dezbatere publică pe tema protejării pădurilor Europei pentru combaterea schimbărilor climatice

Comisia Europeană a adoptat ieri o Carte verde pentru stabilirea opţiunilor de protecţie a pădurilor la nivelul Uniunii Europene şi pentru informarea cu privire la resursele forestiere şi situaţia acestora. Opiniile primite de la public, de la statele membre, de la instituţii ale UE și de la alte părţi interesate cu privire la această Carte verde vor ajuta Comisia să stabilească dacă sunt necesare acțiuni suplimentare la nivelul UE. Consultarea publică asupra Cărţii verzi se va derula de la 1 martie la 31 iulie 2010 pe site-ul web „Vocea ta în Europa” ( http://ec.europa.eu/yourvoice ).

Pădurile acoperă aproape jumătate din suprafaţa terestră a UE
Pădurile şi alte suprafeţe împădurite acoperă circa 176 de milioane de hectare pe teritoriul UE. Aceasta reprezintă peste 42 % din suprafaţa terestră a UE. Pădurile Uniunii Europene s-au extins constant în ultimii 60 de ani şi acoperă 5 % din suprafaţa împădurită la nivel mondial. Informații recente arată însă că, la nivel mondial, despăduririle, în special în ţările în curs de dezvoltare, şi alte modificări ale destinației terenurilor sunt responsabile în prezent pentru circa 15 % din emisiile globale de dioxid de carbon, principalul gaz cu efect de seră.

Comisarul european pentru mediu, Janez Potočnik, a declarat: „Pădurile Europei sunt o resursă preţioasă care trebuie protejată împotriva efectelor adverse ale schimbărilor climatice şi împotriva declinului biodiversităţii. Gama largă de funcţii sociale, economice şi de mediu pe care le îndeplinesc face ca miza să fie foarte mare. Trebuie să vedem ce poate aduce în plus acţiunea la nivel european faţă de eforturile naţionale pentru salvarea pădurilor şi menţinerea unei baze de informații fiabile, coerente şi la zi cu privire la acestea.”

România, sub media europeană
Ţara nostră se situează pe locul 13 în Europa în ceea ce priveşte suprafeţele împădurite. Suprafaţa împădurită a ţării este de 26%, sub media europeană cu 2,6 procente. Bulgaria are 32,5% suprafaţă acoperită cu păduri.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite