Profesorul Lovelock spune că oamenii distrug Terra

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autor al teoriei "Gaia", omul de ştiinţă englez susţine că Pământul are un sistem de autoreglare care e pus la încercare de lipsa de respect a oamenilor Profesorul James Lovelock

Autor al teoriei "Gaia", omul de ştiinţă englez susţine că Pământul are un sistem de autoreglare care e pus la încercare de lipsa de respect a oamenilor

Profesorul James Lovelock consideră că părţile vii şi nevii ale Pământului pot fi luate ca un sistem interactiv, ce poate fi gândit ca un singur organism gigantic. Denumită "Gaia", după zeiţa Pământului, teoria savantului britanic postulează că toate lucrurile vii de pe Pământ au un efect de reglare asupra mediului, ceea ce face ca viaţa să fie răspândită peste tot.

În vârstă de 88 de ani, profesorul Lovelock a scris mai multe cărţi despre Pământ: "Teoria Gaia", "Vârstele Gaiei", "Omagiu Gaiei" şi "Răzbunarea Gaiei", în care explică faptul că societatea umană, prin emisiile de gaze în atmosferă şi alte forme de degradare a mediului, a adus natura într-o criză profundă.

Profesorul avertizează că în secolele următoare temperaturile vor creşte, resursele de apă vor fi epuizate, viaţa din ocean va fi compromisă, iar oamenii vor migra în masă spre puţinele părţi ale Pământului care rămân locuibile.

Temperatura scoarţei a rămas constantă

În opinia lui Lovelock, nivelul oxigenului, formarea norilor şi nivelul sării din oceane pot fi controlate prin procese fizice, chimice şi biologice interactive. El crede că autoreglarea climei şi compoziţia chimică reprezintă un proces care provine din evoluţia rocilor, a aerului şi a oceanului, cuplată cu cea a organismelor. Această autoreglare, deşi rareori optimă, ţinând cont de locurile reci şi calde ale Pământului, face ca Terra să fie un loc propice pentru viaţă.

În teoria lui, Lovelock spune că există un sistem de control global al temperaturii, compoziţiei atmosferice şi al salinităţii oceanelor. El argumentează că temperatura de la suprafaţa Pământului a rămas constantă, în ciuda faptului că a crescut energia provenită de la Soare. Şi compoziţia atmosferică a rămas constantă, chiar dacă a fost instabilă. La fel şi nivelul sării din oceane.

De când viaţa a apărut pe Terra, enegia provenită de la Soare a crescut cu 25%, dar, cu toate acestea, temperatura de la suprafaţa scoarţei a rămas constantă.La început, ipoteza "Gaia" a fost complet ignorată de către oamenii de ştiinţă.

Ea e popularizată în 1975, printr-un articol apărut în revista "New Scientist". În acelaşi an, profesorul publică cartea "În căutarea Gaiei", care începe să atragă atenţia oamenilor de ştiinţă. Teoria a fost atacată în principal de biologi.

Astăzi, teoria "Gaia" e folosită de către oamenii de ştiinţă care explică sistemul de funcţionare a Pământului. Dar şi oamenii care nu se ocupă de ştiinţă folosesc teoria pentru a explica fenomenul de autoreglare al Terrei.

În ultima sa carte, "Răzbunarea Gaiei", Lovelock argumentează că lipsa de respect a oamenilor pentru Pământ, prin distrugerea pădurilor tropicale şi a biodiversităţii, testează capacitatea Gaiei de minimizare a efectelor gazelor de seră din atmosferă. În opinia profesorului, aceast fapt elimină potenţialul de răspuns negativ la factorii poluanţi şi creşte încălzirea globală.

Viziune apocaliptică pentru viitor

La începutul acestei săptămâni, James Lovelock şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la încălzirea globală, în cadrul întâlnirii de la Societatea Regală din Londra. Profesorul spune că rapiditatea cu care creşte încălzirea globală va duce la o criză socială mult mai repede decât prevăzuseră oamenii de ştiinţă. În curând, cele şase miliarde de oameni se vor lupta pentru mâncare şi apă într-o climă din ce în ce mai ostilă.

"M-am uitat la raportul pe 2007 dat publicităţii de Comitetul Interguvernamental pentru Schimbare Climatică şi mi-am dat seama că e cel mai înfricoşător document pe care l-am văzut vreodată", a spus Lovelock în discursul său.

Acesta a adăugat că are o viziune apocaliptică pentru viitor pentru că vede cum cele şase sau opt milioane de oameni se vor confrunta cu diminuarea drastică a resurselor de apă şi hrană într-o climă foarte ostilă.

"Noi nu suntem numai o maladie pentru pământ. Prin inteligenţa şi puterea noastră de comunicare, echivalentul unui sistem nervos planetar.

Ar trebui să fim inima şi mintea Terrei, nu boala ei. Poate cea mai mare valoare a conceptului Gaia constă în ideea că Pământul e viu, ceea ce ne aminteşte că noi suntem o parte a lui, iar contractul nostru cu Gaia nu cuprinde numai drepturile noastre, ci şi obligaţii", a conchis Lovelock.

Susţinător al energiei nucleare

Profesorul James Lovelock e un om de ştiinţă independent, ecologist şi futurolog care trăieşte în Cornwall, în Marea Britanie.

A terminat Facultatea de Chimie la Universitatea din Manchester în 1941, iar în 1948 a obţinut doctoratul în medicină la Şcoala de Igienă şi Medicină Tropicală din Londra. În 1954, Lovelock primeşte o bursă Rockefeller şi alege să studieze la Universitatea de Medicină Harvard. În aceeaşi perioadă studiază şi la Universitatea Yale.

Din 1964 a studiat ca cercetător independent, deşi a continuat să colaboreze cu universităţi din Statele Unite ale Americii şi din Marea Britanie.

E autorul a mai mult de 200 de studii ştiinţifice despre medicină, biologie, geofiziologie şi geografie atmosferică. Are brevet de inventator pentru 40 de detectoare folosite în analizele chimice.

În 2004, Lovelock a provocat mare senzaţie în presă atunci când a anunţat că numai energia nucleară poate opri încălzirea globală. În viziunea lui Lovelock, energia nucleară e singura alternativă la combustibilul fosil, care are capacitatea să acopere nevoile energetice ale omenirii şi totodată să reducă emisiile de gaze.

Premiat pentru mediu

A fost premiat de multe asociaţii ştiinţifice pentru descoperirile lui din domeniul protecţiei mediului. În 1988 a fost medaliat cu Premiul Gerbier Norbert al Organizaţiei Mondiale de Meteorologie, iar în 1990 a fost primul laureat al Premiului Amsterdam pentru Mediu, oferit de Academia Regală din Olanda. În 1996 a primit premiul Volvo pentru Mediu, iar în 1997, premiul Planetei Albastre.

>> Ce am descoperit prin teoria "Gaia" este că sistemul Pământului se maturizează şi îşi păstrează clima şi chimia potrivite pentru viaţă şi că o mână invizibilă reglează interacţiunea dintre părţile sale vii şi nevii

James Lovelock
ecologist şi om de ştiinţă independent

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite