VIDEO Primul zbor al avionului solar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Solar Impulse a zburat deasupra Elveţiei
Solar Impulse a zburat deasupra Elveţiei

O aeronavă alimentată doar de energia solară a încheiat cu succes primul zbor de 90 de minute. Patru elice au ridicat de la sol prima aeronavă care nu are nevoie de carburant, testată pe un aeroport militar din Elveţia.

Vezi AICI inaugurarea avionului solar.

Pilotul Markus Scherdel a ridicat avionul la 1.000 de metri altitudine, l-a ţinut 90 de minute în aer, apoi a aterizat lin în aplauzele spectatorilor.

Scopul zborului a fost să testeze dacă prototipul, care are anvergura aripilor similară cu Boeing 747, dar cântăreşte cât o maşină, îşi poate menţine traiectoria în linie dreaptă, scrie „The Daily Mail".

Prototipul botezat

HB-SIA face parte din proiectul Solar Impulse, dezvoltat de o companie elveţiană. Totul a pornit de la piloţii Bertrand Piccard şi André Borschberg care s-au ambiţionat să creeze un avion care să poată zbura zi şi noapte fără să polueze. O echipă de 70 de profesionişti a lucrat şase ani pentru a realiza prototipul care a costat aproape 80 de milioane de euro.

Celule solare şi baterii reîncărcabile

Echipa a început să testeze avionul solar încă din decembrie anul trecut. Prototipul are patru motoare, baterii reîncărcabile şi 12.000 de celule fotovoltaice montate pe aripi. Construcţia a fost gândită astfel încât bateriile avionului să se încarce de la soare în timpul zilei şi să alimenteze motoarele avionului în timpul nopţii.

La finalul acestui an, compania are în plan un zbor nocturn cu Solar Impulse HB-SIA, deasupra Elveţiei, iar pe baza rezultatelor, echipa elveţienilor va construi o nouă aeronavă, HB-SIB.

Piccard şi Borschberg plănuiesc însă să zboare cu el în jurul lumii în 2012, cu escale care să le permită să se dezmorţească şi să schimbe locul la manşă.

Pentru că motorul are doar 40 de cai-putere, aeronava se va comporta în aer asemenea unui scuter pe şosea, cu o viteză medie de 70 de kilometri pe oră. Călătoria va avea cinci etape, ceea ce înseamnă că avionul va trebui să zboare chiar şi câte cinci zile la rând.

Înainte de a face ocolul Pământului, cei doi piloţi vor testa aeronava printr-un zbor transatlantic.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite