Primarii, în lupta pentru mediu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Edilii marilor oraşe au discutat măsurile necesare pentru combaterea schimbărilor climatice. Primari ai metropolelor lumii şi miniştri din mai multe state s-au reunit la Milano pentru a discuta despre cum pot fi combătute efectele încălzirii globale.

Oraşele sunt printre principalele surse de poluare a aerului. 75 la sută din energia consumată la nivelul întregii planete privine din centrele urbane. În plus, acestea sunt responsabile pentru 80 la sută din emisiile de dioxid de carbon.

Prin urmare, factorii de decizie trebuie să se pună de acord în privinţa măsurilor care trebuie luate pentru reducerea poluării urbane.

De aceea, săptămâna trecută, la conferinţa „Competitivitatea oraşelor şi schimbările climatice”, organizată de OCDE, reprezentanţi ai 27 de metropole şi a marilor organizaţii internaţionale au discutat despre măsurile ecologice pe care oraşele ar trebui să le ia în sectoarele transport, energie, deşeuri şi apă fără a fi sacrificată competitivitatea economică.

Mulţi primari au deja planuri

„Primarii şi miniştrii ar trebui să comunice între ei, în momentul în care unii se întreabă cum pot măsurile pentru protecţia mediu să pună piedici competitivităţii, iar ceilalţi cred că asemenea reglementări vor împinge actorii economici către inovaţie”, a precizat Mario Pezzini de la OCDE.

Mai multe metropole şi-au anunţat deja planurile strategice pentru a reduce emisiile lor de gaze cu efect de seră, dar şi pentru a face oraşele mai rezistente la „mutaţiile” climei.

Efectele căldurilor puternice, dar şi a temperaturilor extrem de scăzute, a furtunilor, inundaţiilor şi a secetelor tot mai dese trebuie împiedicate prin măsuri eficiente care să nu atenteze la competitivitatea economică a metropolelor. Primarul oraşului Chicago, Richard M. Daley, a vorbit luna trecută despre programul său care va fi „un model pentru restul naţiunii”. El a spus că dacă nu se face nimic, până la sfârşitul secolului, Chicago va semăna cu Texasul.

De asemenea, primarul Londrei, Boris Johnson, are şi el un plan în acest sens care „va plasa capitala Marii Britanii într-o poziţie de forţă".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite