Primăria Braşov se încălzeşte de la Soare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Folosirea energiei solare va reduce consumul de electricitate cu 40.000 kWh/an. Celulele fotovoltaice vor produce zilnic 100 kWh. Consumul de electricitate pe timpul verii va fi redus cu până la 60%.

Obligaţia României de a consuma energie electrică provenită din surse regenerabile a determinat edilii locali să găsească soluţii în acest domeniu.

Astfel, pentru reducerea consumului de energie electrică la Primăria Braşov, pe acoperişul clădirii vor fi montate şase sute de panouri solare fotovoltaice.

Standarde europene

Realizarea acestui proiect este în conformitate şi cu obiectivele Convenţiei Primarilor, la care municipiul Braşov a aderat şi care presupune luarea unor măsuri de reducere a consumului convenţional de energie în teritoriu cu peste 20% faţă de consumul actual. Astfel de investiţii sunt fireşti la nivelul Uniunii Europene.

Proiectul presupune amplasarea pe acoperişul „Casei Căsătoriilor” (construită în interiorul curţii interioare a Primăriei, care a fost astfel închisă) a unor panouri solare, cu scopul producerii de energie electrică.

Investiţia va reduce cu până la 60% consumul actual de energie electrică pe timpul verii, la instalaţia de climatizare. Prin acoperirea unei părţi din acoperiş cu panouri fotovoltaice se reduce „efectul de seră”, care apare în situaţia actuală.

Finalizare, în aprilie 2009

Pe de altă parte, prin amplasarea panourilor solare, se va ajunge la producerea de 100 kWh/zi energie electrică de curent continuu la 24 V, care este trecută printr-un regulator de tensiune necesar încărcării acumulatorilor. De aici, curentul continuu stocat în baterii este transformat în curent alternativ de 220 V, la 50 Hz, prin intermediul unui invertor de tensiune.

Practic, economia totală prin producerea de energie electrică folosind energia solară este de 40.000 kWh/an.Potrivit directorului Agenţiei pentru Protecţia Mediului Braşov, Gabriel Andronache, cantitatea de energie electrică estimată a fi produsă prin realizarea soluţiei va asigura independenţa energetică pentru o parte din consumatori şi micşorarea facturii de energie.

„Se va produce energie electrică ce poate asigura alimentarea a 700 de tuburi fluorescente cu puterea de 36 W, timp de 4 ore/zi. Centrala telefonică a Primăriei va fi independentă faţă de furnizorul de energie actual. La fel şi Centrul de Informare pentru Cetăţeni”, ne-a declarat Andronache.

Potrivit autorităţilor, în prezent se lucrează la elaborarea studiului de fezabilitate, după care vor începe lucrările propriu-zise. Gabriel Andronache estimează că în luna aprilie a anului viitor instalaţia va fi pusă în funcţiune.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite