Prima centrală din lume pe cărbune „curat”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Îngroparea dioxidului de carbon de la centralele pe cărbune este de acum posibilă. Prima uzină care va capta şi  stoca propriile emisii de CO2  a fost inaugurată în Germania. Ecologiştii se împotrivesc procedeului.

Compania energetică Vattenfall a inaugurat o centrală în care extragerea şi tratarea cărbunelui se vor realiza fără emisii de CO2. Centrala se află pe platforma industrială Schwarze Pumpe, o zonă cu o veche tradiţie în prelucrarea cărbunelui, dar care s-a confruntat mereu cu poluarea extremă.

Situaţia s-ar putea schimba dacă centrala-pilot pe cărbune fără emisii de dioxid de carbon se va dovedi eficientă. Datorită tehnologiei de captare şi stocare a CO2 (CSS) cu care este dotată uzina, dioxidul de carbon va fi îngropat în pământ.

Temperaturi subterane în creştere?

Unii ecologişti se tem însă ca nu cumva dioxidul de carbon stocat să nu contribuie în ­vreun fel creşterea temperaturilor subterane. Temerile ecologiştilor însă nu i-au împiedicat pe investitorii de la Vattenfall să plătească 70 de milioane de euro pentru realizarea acestui proiect.

Locuitorii din Spremberg, (fosta RDG), care trăiesc în apropierea sitului pe care ei îl numesc „pompa neagră”, sunt încă sceptici în privinţa proiectului.

Dacă tehnologia de captare şi stocare a dioxidului de carbon va avea succes, toate centralele noi ale grupului Vattenfall vor fi astfel echipate. Ţări precum China şi India, unde cărbunele este foarte exploatat, ar putea profita mai târziu de procedeul CSS.

Dacă testele la noua centrală vor fi finalizate cu succes, din 2015 compania energetică Vattenfall ar putea începe comercializarea pe scară largă a energiei astfel produse.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite