Previziuni: 2009, cel mai cald din ultimii cinci ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Temperatura medie globală va fi cu 0,4 grade Celsius mai ridicată decât media pe termen lung. Specialiştii de la Institutul Britanic de Meteorologie Met Office susţin că există posibilitatea ca, în 2009, să se înregistreze temperaturi record.

Meteorologii de la Met Office spun că anul 2009 va intra în topul celor mai calzi cinci ani, scrie Reuters.În ciuda răcirii continue a unor suprafeţe considerabile din Oceanul Pacific, datorită fenomenului La Nina, temperatura medie globală aşteptată pentru acest an va fi cu 0,4 grade Celsius mai ridicată decât temperatura medie pe termen lung.

Totodată, cercetătorii de la Met Office atrag atenţia asupra posibilităţii ca, anul acesta, să se înregistreze noi temperaturi record.

14,52 grade, media globală în 1998

Cel mai cald an de până acum a fost 1998, când temperatura medie globală, de 14,52 grade Celsius, a depăşit cu mult media pe termen lung a perioadei 1961-1990, de 14 grade Celsius. Temperaturile ridicate din acel an au fost determinate de El Nino, fenomen de încălzire a apelor de suprafaţă din Oceanul Pacific.

„Valoarile temperaturii medii globale sunt influenţate în mod semnificativ de fenomene precum El Nino sau La Nina (fenomen care implică răcirea apelor de suprafaţă din Oceanul Pacific – n.r.)”, a declarat expertul pe probleme climatice de la Universitatea East Anglia.

2008, cel mai rece din ultimul deceniu

Potrivit datelor publicate la sfârşitul anului trecut de biroul britanic de meteorologie, temperatura medie globală pentru anul 2008 a fost cu 0,14 grade mai scăzută faţă de ultimii şapte ani. Cu toate acestea, specialiştii britanici au anunţat că valorile termice mai scăzute în comparaţie cu anii precedenţi nu reprezintă o dovadă a încetinirii ritmului încălzirii globale.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite