Premii şi cadouri pentru deşeurile din aluminiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru fiecare cinci cutii de aluminiu strânse, românii vor primi tricouri, şepci şi obiecte de papetărie. Românii vor primi premii-surpriză dacă strâng cutiile de aluminiu şi le aduc pe

Pentru fiecare cinci cutii de aluminiu strânse, românii vor primi tricouri, şepci şi obiecte de papetărie.

Românii vor primi premii-surpriză dacă strâng cutiile de aluminiu şi le aduc pe platforma hipermarketului Real din Capitală au anunţat ieri reprezentanţii Asociaţiei Europene a Aluminiului şi ai Amep Pack. Acţiunea are loc în cadrul campaniei de colectare a deşeurilor de aluminiu: "Alu - Oriunde, oricând colectează dozele din aluminiu!". Condiţia pentru câştigarea unuia dintre premii e aducerea a cinci recipiente de aluminiu.

Organizatorii spun că premiile vor fi tricouri, şepci şi obiecte de papetărie. "Scopul campaniei e să atragem atenţia şi să-i ajutăm pe oameni să conştientizeze că dozele de aluminiu pot fi reciclate 100%.

Ne adresăm mai ales populaţiei tinere din mediul urban, căreia vrem să-i transmitem că prin colectarea aluminiului protejăm mediul în care trăim şi economisim resurse de energie şi materii prime valoroase", a spus Dragoş Doru, directorul general Amep Pack.

Pe platforma hipermarketului va fi amenajat un punct de colectare: un cort gonflabil şi o maşină de transport pentru deşeuri.

Autorii campaniei spun că în lunile următoare vor implica şi şcolile în strângerea deşeurilor de aluminiu. Elevii care vor aduna cele mai mari cantităţi de aluminiu vor primi calculatoare. Acţiunea de colectare a deşeurilor va fi susţinută prin difuzarea unui spot radio.

"În România se recuperează aproape 3% din dozele de aluminiu folosite, iar anual se aruncă la gunoi peste 10.000 de tone de aluminiu de înaltă puritate, în condiţiile în care în Europa procentul de recuperare a dozelor variază între 40 şi 70%.

În România, cea mai mare cantitate de aluminiu o reciclează firmele, circa 40% din totalul de aluminiu reciclat. Noi vrem însă să-i convingem pe oameni să strângă cutiile goale", arată Dragoş Doru. Iniţiatorii campaniei de colectare a metalului spun că, pentru a fi mai uşor de colectat, cutiile de aluminiu trebuie să fie turtite, pentru a micşora volumul de depozitare şi transport.

În luna august, Agenţia Naţională de Protecţia Mediului a autorizat primul punct de colectare a dozelor de aluminiu de la persoanele fizice, în Bucureşti. Prima achiziţie de la persoanele fizice a fost de 197 kg de aluminiu, în luna septembrie. În următoarea lună, cantitatea de aluminiu colectată a ajuns la 2.852 de kilograme.

Aluminiu pentru încă 400 de ani

Specialiştii spun că aluminiul e pe al treilea loc în topul metalelor prezente în natură. E reciclabil în întregime şi nu se alterează în niciun fel la transformarea lui într-un produs. Retopirea aluminiului necesită cu 95% mai puţină energie decât producţia primară a acestui metal. Pentru reciclarea unei tone de aluminiu se economisesc cel puţin 265 de dolari! Statisticile arată că, la nivel mondial, rezervele actuale de bauxită, minereul din care se extrage aluminiul, sunt suficiente pentru încă 400 de ani.

Elevii din SUA, care adună cutiile de sucuri şi bere de peste 10 ani, au creat un instalator polonez, pentru a-i îndemna pe colegii lor din această ţară europeană să facă şi ei la fel

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite