Porumbul modificat genetic, bun pentru Franţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu s-au găsit dovezi că varietatea Mon810 este dăunatoare sănătăţii sau mediului. Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor consideră „nejustificată” decizia Franţei de a interzice culturile modificate genetic.

Decizia Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA) arată că „nu există nicio dovadă că porumbul modificat genetic Mon810 prezintă vreun risc pentru sănătatea oamenilor sau a animalelor ori pentru mediu”, potrivit Reuters.

În consecinţă, EFSA consideră că decizia Franţei de a interzice cultivarea porumbului Mon810 este „nejustificată”.

„Comisia Europeană va lua act de decizia EFSA şi, cel mai probabil, va cere Franţei să ridice interdicţia”, au declarat surse diplomatice, citate de Reuters. În cazul în care guvernul de la Paris refuză să se conformeze acestei decizii, fie va trebui să ofere informaţii suplimentare care să argumenteze interdicţia, fie va contesta decizia la Curtea Europeană de Justiţie.

Dovezi insuficiente

Guvernul de la Paris a interzis culturile de porumb modificat genetic la începutul acestui an, spunând că are „serioase dubii în ceea ce priveşte siguranţa acestui produs faţă de mediu”.

Chiar dacă porumbul Mon810 este legal la nivelul Uniunii Europene, sondajele arată că majoritatea francezilor respinge culturile modificate genetic.

 Aceştia consideră că Monsanto, compania producătoare, nu a prezentat suficiente dovezi care să ateste lipsa oricărui risc asupra sănătăţii oamenilor şi a animalelor sau asupra mediului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite