Poluarea pe calea undelor, tot mai îngrijorătoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şase sute de mii de bucureşteni sunt expuşi zilnic radiaţiilor electromagnetice generate de antenele de telefonie mobilă amplasate haotic în Capitală. Locuitorii Bucureştiului sunt supuşi în fiecare zi, între 15 şi 60 de minute, la pericolul undelor GSM.

Durerile de cap, tulburările auditive şi cele de vedere sunt doar câteva dintre consecinţele pe care radiaţiile electromagnetice le au asupra sănătăţii locuitorilor din Capitală. „Releele GSM emit unde electromagnetice în împrejurimi, în special pe orizontală, deci trebuie să fie amplasate la o anumită distanţă, nu pe şcoli, spitale sau pe clădiri publice”, spune medicul Vlad Ciurea.

Preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor (APC) România, Costel Stanciu, precizează că în ultimii doi ani a primit peste 500 de sesizări în care se reclamau  afecţiunile dobândite ulterior amplasării antenelor GSM, cum ar fi: somn agitat, tulburări de comportament, dificultăţi de concentrare, slăbiciune musculară, afecţiuni ale glandei tiroide, diferite forme de cancer, dar şi amplasarea antenelor GSM fără a fi obţinut acordul a 51% din proprietari şi acordul celor de la ultimul etaj.

Nu există legislaţie

Stanciu crede că România are cea mai „proastă” legislaţie din lume privind limitele valorilor care măsoară câmpul electromagnetic generat de antenele GSM. În Rusia, Australia sau Italia, limitele permise sunt mult mai mici. "Proprietarii nu sunt informaţi în legătură cu consecinţele închirierii terasei pentru amplasarea unor antene GSM. Cei care au afecţiuni medicale necesită proteze cardiace-pacemakers, defibrilatoare implantabile, proteze auditive etc.

De asemenea, decizia amplasării antenelor nu se ia în cadrul unei adunări generale a Asociaţiei de Proprietari", spune preşedintele APC. Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei consideră că iniţierea unui proiect de lege în acest sens nu este necesară, atâta timp cât la nivelul UE nu există o legislaţie privitoare la amplasarea releelor GSM.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite