Politicienii români ignoră ecologia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Niciun parlamentar nu a susţinut constant, în ultimii doi ani, proiectele de lege cu impact pozitiv asupra mediului. Membrii Parlamentului au fost evaluaţi de către ONG-uri în funcţie de susţinerea pe care au acordat-o sau nu proiectelor cu impact asupra mediului.

Iniţiativa „Votul Verde” îşi propune sprijinirea politicilor de mediu în România şi presupune, în primă instanţă, selectarea unor legi de interes pentru mediul înconjurător care au fost dezbătute în Parlament.

Ulterior, ONG-urile au monitorizat felul în care fiecare parlamentar a votat prevederile respective.Un argument care justifică realizarea „Votului Verde” îl reprezintă aprobarea în Parlament a încredinţării fără licitaţie a contractului de lucrări pentru autostrada Braşov-Borş firmei Bechtel International, prin derogare de la normele privind achiziţiile publice.

“ONG-urile au semnalat în mai multe rânduri faptul că aşa-numitul “interes naţional” a fost stabilit la nivel central, iar în procesul de planificare şi contractare, transparenţa decizională, consultarea publică şi impactul asupra mediului înconjurător au fost complet marginalizate”, spune directorul executiv al Fundaţiei Terra Mileniul III, Ioana Ciută.

Reprezentanta Centrului Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, Ştefania Simion, susţine că decizia politică este influenţată de cele mai multe ori de interesele private. “Interesele mediului înconjurător şi ale cetăţenilor nu predomină niciodată în faţa influenţei exercitate de companiile de lobby care promovează interesele economice ale firmelor.

Gabriel Resources (compania minieră care vrea să exploateze zona Roşia Montană – n.r.) a reuşit să îngroape în tăcere proiectul de lege pentru interzicerea cianurilor în minerit, aflat pe masa Camerei Deputaţilor”, a spus Simion.

ONG-urile precizează că urmărirea modului în care au votat parlamentarii este  posibilă doar începând cu anul 2006 pentru Camera Deputaţilor şi cu anul 2007 pentru Senat, atunci când au început să fie înregistrate electronic voturile parlamentarilor. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite