"Politica lui Schwarzenegger e mai cunoscută decât a lui Bush"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambasadorul Statelor Unite în Uniunea Europeană, domnul Boyden Gray, prezent la Bali, la sfârşitul negocierilor din cadrul celui mai mare summit de mediu, a ţinut o conferinţă de presă, prin

Ambasadorul Statelor Unite în Uniunea Europeană, domnul Boyden Gray, prezent la Bali, la sfârşitul negocierilor din cadrul celui mai mare summit de mediu, a ţinut o conferinţă de presă, prin telefon, cu un grup de ziarişti din câteva capitale europene.

Ziariştii din Bratislava, Praga, Varşovia şi Bucureşti s-au arătat interesaţi de rezultatele concrete ale conferinţei de la Bali şi de poziţia reală a SUA faţă de problemele care au fost discutate în cadrul acestui summit de mediu care s-a încheiat săptămâna trecută.

"Suntem în faza definitivării foii de parcurs, care e documentul-cheie ce va da direcţia procesului de negociere pentru următorii doi ani şi care sperăm să se conjuge cu deciziile de la Copenhaga privind perioada post-2012. Alături de acordul final, mai multe alte înţelegeri au fost definitivate cu succes, în legătură cu transferul de tehnologie şi combaterea despăduririlor.

Lucrurile merg bine, deşi au fost şi nişte obstacole pe drumul pe care l-am parcurs, despre care, probabil, aţi aflat din presă. Dar efortul a dat rezultate, astfel că putem avea un acord iniţial pe baza căruia ţările în curs de dezvoltare să participe la negocierile pentru perioada post-2012", a spus ambasadorul Boyden Gray în deschiderea conferinţei.

Bratislava:

- Cum comentaţi rezultatele conferinţei de la Bali? În ce mod vor fi schimbaţi termenii protocolului actual?
Boyden Gray:

- Principala schimbare va fi, sperăm, includerea ţărilor în curs de dezvoltare în sfera de acţiune a acordului. Pentru moment, ţările în curs de dezvoltare nu au obligaţii ce decurg din Protocolul de la Kyoto. A devenit posibil ca aceste probleme să fie abordate global, pentru că, dacă nu obţinem reduceri ale emisiilor de carbon, în timp, din partea Chinei şi a SUA, nu vom reuşi să atacăm aceste probleme. Provocarea cea mai serioasă este, desigur, participarea ţărilor în curs de dezvoltare: dacă ele nu participă, Congresul SUA nu va accepta aceste acorduri. Acesta se află sub controlul democraţilor. Senatorul Kerry, care s-a aflat la Bali, a afirmat în această săptămână că acordul poate fi acceptat numai dacă ţările în curs de dezvoltare vor fi şi ele parte a acestui acord.

Bucureşti:

- Fostul vicepreşedinte american Al Gore a spus că Statele Unite au fost responsabilul principal pentru obstrucţionarea negocierilor de la Bali. Credeţi că poziţia susţinută de Al Gore va afecta politica externă a SUA? Credeţi că Al Gore va participa la viitoarele alegeri?

- Nu cred că opinia lui va afecta politica noastră externă şi nu ştiu dacă va candida. Gore a făcut un mare serviciu întregii lumi atrăgând atenţia asupra încălzirii globale, motiv pentru care merită tot respectul. Cel mai important comentariu pe care, ca şi senatorul Kerry, l-a făcut e menţionat în discursul său de acceptare a premiului Nobel şi este cât se poate de valabil: "China şi toate celelalte ţări în curs de dezvoltare trebuie să fie angrenate pentru ca acordul să devină funcţional".

Praga:

- Cum comentaţi afirmaţia senatorului Kerry, făcută într-un articol apărut recent, potrivit căreia ar fi jenant pentru Statele Unite să facă acelaşi tip de politică ca India şi China?

- Nu ştiu ce anume a vizat senatorul Kerry prin acea afirmaţie, dar el a subliniat în trei rânduri că principala problemă o reprezintă participarea ţărilor în curs de dezvoltare, fără de care nu va exista niciun fel de acord. Amintiţi-vă că Protocolul de la Kyoto a fost respins în 1997 de Senatul american, cu 95 de voturi împotrivă şi nici un vot pentru. Se va întâmpla din nou, poate nu cu tot atât de multe voturi, dacă nu va exista o participare a ţărilor în curs de dezvoltare.

Praga:

- Vor face SUA primul pas pentru a le arăta Chinei şi Indiei care este calea?

- Negocierile sunt un act colectiv şi sper că vom porni împreună la drum. Este o bună ocazie să subliniez faptul că Senatul SUA a adoptat cu o majoritate destul de largă iniţiativa preşedintelui în domeniul energiei, care este cu mult mai radicală: reduceri în domeniul transporturilor, care sunt mult mai mari decât în celelalte state.
Varşovia:

- Având în vedere că SUA şi UE nu s-au înţeles asupra cifrelor, de ce credeţi că acest lucru nu ar trebui menţionat în documentul iniţial?

- Sperăm ca negocierile care vor fi făcute în următorii doi ani să fie confirmate în Danemarca. Ar fi trebuit să fi ajuns aici la o înţelegere, dar, în fond, am pus bazele negocierilor viitoare. Aş vrea să vă spun că există multe suspiciuni cu privire la faptul că Europa va reuşi să realizeze o reducere a emisiilor de gaze de seră cu 40%. Poziţia şi mandatul de negociere ale UE sunt, din câte ştiu eu, de 30%. Nu ştiu de unde a apărut acest procent de 40% şi de ce este asociat cu poziţia UE.

Bucureşti:

- Unele state americane au promovat deja legi ambiţioase cu privire la schimbările climatice. Guvernatorul Californiei, Arnold Schwarzenegger, şi-a propus, printr-o lege dată în urmă cu câteva luni, să reducă emisiile poluante cu 25-40% până în anul 2020, înainte ca aceste procente să fie avansate la Bali. Credeţi că există o discrepanţă între politicile Casei Albe şi poziţia acestor politicieni "verzi"?

- Nu, nu cred că există discrepanţe. Dar de unde aveţi această informaţie?

Bucureşti:

- Din presa internaţională.

- Politica guvernatorului Californiei este în concordanţă cu politica Casei Albe. Numai că domnul Schwarzenegger a fost mult mai mediatizat decât preşedintele Americii însuşi.

Bratislava:

- Există diferenţe de opinii între Senat şi preşedintele SUA?

- Este total greşită această afirmaţie. Nu există decât o percepţie eronată, pe care încerc să o schimb ori de câte ori găsesc prilejul. Propunerea preşedintelui care vizează reducerea emisiilor poluante din domeniul transporturilor va avea un efect percutant. Nu există diferenţe între opinia Senatului şi cea a preşedintelui. Decizia Senatului este mult mai radicală decât planul Californiei. Problema este că iniţiativa preşedintelui nu a fost intens mediatizată. Sper că pe viitor va fi.

Praga:

- Care este, mai precis, planul preşedintelui Bush de care ar trebui să ţină cont presa?

- Dacă veţi citi proiectul adoptat de Senat, veţi afla care este iniţiativa preşedintelui. Se prevede o creştere masivă a utilizării biocombustibililor, în cantităţi de până la 36 miliarde de galoane în intervalul 2020-2042. Pe agenda UE nu există încă o măsură atât de radicală. Este o iniţiativă ambiţioasă, va fi greu de realizat, dar cred că o vom pune în practică.

Praga:

- Există o problemă de comunicare între Casa Albă şi guvernatorii statelor americane?

- Nu există o problemă de comunicare. Ceea ce se întâmplă este, de fapt, o competiţie între state. Amuzant este faptul că, în urmă cu două săptămâni, o publicaţie din Bruxelles a acordat un premiu guvernatorului Schwazenegger pentru iniţiativa sa, iar eu însumi am fost acela care a ridicat premiul în numele guvernatorului. Sunt convins că merită acest premiu, dar, datorită acestui premiu şi unei mediatizări puternice, politica lui de mediu a devenit acum mai cunoscută decât cea a preşedintelui Bush, care a promovat reducerea emisiilor de carbon din domeniul transporturilor.

Bucureşti:

- Personal, credeţi că este o legătură strânsă între emisiile de carbon şi schimbările climatice?

- Nu cred că mai există cineva care să nege această evidenţă. De fapt, aceasta este şi poziţia SUA. Şi mai cred că nu există niciun om de ştiinţă american care să nu acorde importanţa cuvenită fenomenului de încălzire globală.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite