VIDEO „Polistiren expandat“ din ciuperci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe lângă roşii şi ardei, în grădina viitorului am putea „cultiva" şi ambalaje, scrie LiveScience. Un nou produs fabricat din deşeuri provenind din agricultură şi tulpini de ciuperci, denumit Mycobond, a fost inventat în Statele Unite ale Americii.

Pentru producerea materialului compozit este nevoie de o optime din cantitatea de energie necesară fabricării ambalajelor tradiţionale. De asemenea, procesul presupune emiterea a o zecime din cantitatea de dioxid de carbon emanată la fabricarea polistirenului expandat clasic.

Mai citiţi şi:

Ciupercile necontrolate culese din pădure fac victime

Mama şi doi copii, intoxicaţi cu ciuperci

Gavin McIntyre şi Eben Bayer, studenţi la Institutul Politehnic Rensselaer, din Troy, New York (SUA), elaborează o metodă nouă şi mai puţin energofagă de sterilizare a reziduurilor din agricultură, prin intermediul căreia sunt „ucişi" sporii care, altfel, ar putea concura cu ciupercile.

Sterilizat cu ulei de scorţişoară

În loc de căldura aburului, noua metodă de sterilizare presupune utilizarea uleiurilor de scorţişoară, cimbru, oregano şi citronela. „Procesul de dezinfectare biologică imită natura folosind substanţe din plante ce sunt utilizate de secole pentru a inhiba proliferarea microbilor", a declarat McIntyre. „Pur întâmplător, în urma utilizării acestui amestec zona de producţie miroase ca o pizzerie." Cât priveşte producerea ambalajului „verde", aceasta se derulează astfel: miceliile (sistemele de filamente care alcătuiesc aparatul reproducător al ciupercilor) cresc şi digeră seminţe de bumbac sau fibra de lemn într-un mediu întunecat, la temperatura camerei.

Materialele sunt aşezate în forme de ambalaje în care cresc. Odată formată, fiecare „piesă" de material natural expandat trece printr-un proces de sterilizare. Cu noul tratament cu scorţişoară, inventatorii materialului speră că întregul proces va putea fi replicat în fabrici, dar şi în gospodăriile individuale.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite