Plantele modificate genetic, puse la index

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ţările europene trebuie să-şi informeze cetăţenii dacă pe terenurile din apropierea localităţilor în care se află se cultivă plante modificate genetic. Organizaţiile ecologiste luptă pentru interzicerea totală a organismelor modificate genetic, iar UE este unul dintre marii adversari ai acestor culturi.

Curtea Europeană de Justiţie a decis, zilele trecute, că toate ţările europene sunt obligate să-şi informeze cetăţenii despre locurile în care se cultivă organismele modificate genetic (OMG), cât şi despre impactul pe care aceste culturi îl au asupra mediului, scrie „Le Monde”.

Această hotărâre vine ca răspuns la plângerea pe care a înaintat-o Bruxelles-ului un cetăţean francez din comuna Sausheim, Alsacia, căruia autorităţile au refuzat să-i comunice terenurile pe care urma să fie plantate culturi modificate genetic.

El a considerat acest refuz ca un atentat atât la viaţa privată, cât şi la securitatea culturilor sale. Curtea Europeană i-a dat câştig de cauză francezului. Potrivit forului european, toţi cetăţenii au dreptul să fie informaţi despre ceea ce se întâmplă în comunitatea din care fac parte.

Franţa a suspendat culturile de plante modificate genetic în luna februarie 2008, luând în calcul riscurile potenţiale pe care aceste organisme le-ar putea avea asupra animalelor şi a mediului. 

Legi dure în Belgia

La rândul lor, belgienii din regiunea Wallonie, care practică prin tradiţie o agricultură ecologică, au adoptat o legislaţie severă împotriva OMG-urilor.

„Arsenalul represiv” al belgienilor care trăiesc în această regiune include amenzi usturătoare, cât şi posibilitatea de a smulge din pământ culturile de OMG-uri, pentru a evita contaminarea genetică a plantelor tradiţionale.

De curând însă, Asociaţia belgiană pentru Protecţia Consumatorilor a detectat urme de cereale modificate genetic chiar în produsele alimentare bio. Astfel, 23 de produse dintre cele 113 etichetate bio, conţinând porumb şi soia, au fost declarate ca fiind „infestate” cu OMG-uri. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite