VIDEO Planeta,salvată doar în filme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimii ani, actori şi regizori celebri au tot promovat soluţii pentru protejarea mediului. Alarmată de necesitatea măsurilor pentru combaterea încălzirii globale, industria cinematografică abordează din ce în ce mai mult tematici eco.

Studiile asupra consecinţelor încălzirii climei, consumul iresponsabil al resurselor epuizabile, problema gestionării deşeurilor sau poluarea industrială sunt doar câteva dintre premisele de la care pleacă tot mai mulţi regizori în abordarea filmelor lor, fie că vorbim despre documentare, filme artistice şi chiar de animaţie.

„Adevărul" prezintă câteva dintre peliculele inspirate de ameninţările ce pun pe jar omenirea, filme care au reuşit să umple sălile de cinema în ultimii patru ani.

1 „Era Prostiei" („The Age of Stupid") - 2009. „De ce n-am salvat Planeta atunci când mai aveam timp la dispoziţie?" Aceasta este întrebarea din intriga filmului considerat una dintre cele mai importante pelicule cinematografice ale secolului.

„Era Prostiei" a fost difuzat la 22 septembrie pe marile ecrane din toată lumea. Pete Postlethwaite joacă rolul singurului om de pe Pământ care a supravieţuit în urma dezastrelor provocate de încălzirea globală.

În 2055, el încearcă să-şi explice, prin consultarea arhivei imaginilor din anii precedenţi, care au fost cauzele acestui sfârşit şi de ce oamenii nu au luat măsurile salvatoare.

2 „Urşii polari din Marea Beaufort" („Ice Bears of the Beaufort") - 2009. Documentarul atrage atenţia asupra riscurilor la care sunt supuşi urşii polari din Alaska din cauza dezvoltării rapide a industriei petroliere în largul Oceanului Arctic.

Poluarea le poate fi fatală animalelor care, din 2008, se află pe lista speciilor pe cale de dispariţie. Cu atât mai mult cu cât, potrivit specialiştilor, încălzirea climei ameninţă viaţa urşilor polari, în condiţiile în care gheţarii se topesc văzând cu ochii.

3 „Wall-E" - 2008. Într-un viitor în care oamenii îşi vor fi abandonat Planeta din cauza deşeurilor ce o acoperă, micuţul Wall-E este robotul însărcinat să cureţe toată mizeria.

În afară de el, într-o lume distrusă de consumul necontrolat, nu mai „respiră" decât un gândac de bucătărie şi robotul Eve, a cărui misiune este să evalueze în ce măsură Pământul poate fi locuit din nou de oameni. În cele din urmă, Wall-E reuşeşte să descopere cheia reinventării Planetei şi să câştige un Oscar.

4 „Ceasul al 11-lea" („The 11th Hour") - 2007. Leonardo DiCaprio a scris, a produs şi a povestit un documentar prin care a reaprins discuţiile despre salvarea Planetei, la un an distanţă de filmul lui Al Gore, „Un Adevăr Incomod".

Zeci de specialişti vorbesc despre problemele cu care se confruntă mediul, încercând să afle cauzele şi să propună soluţii. DiCaprio le-a lăsat savanţilor rolul principal, el a pus doar întrebările şi a încercat să obţină răspunsurile.

5 „Un Adevăr Incomod" („An Inconvenient Truth") - 2006. Poate cel mai mediatizat documentar din istoria cinematografiei, filmul este regizat de fostul candidat la Casa Albă, democratul Al Gore. Pelicula prezintă într-un limbaj simplificat fenomenul încălzirii globale şi necesitatea reducerii emisiilor de dioxid de carbon.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite