„Petul“ biodegradabil va apărea în această vară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sticla din bioplastic 100% vegetală ar putea revoluţiona industria petului. Flaconul este făcut din porumb, iar dopul din amidon extras din cartof. Plantele utilizate nu sunt modificate genetic.

Recipientul va fi făcut din acid lactic polimerizat extras din porumb, iar dopul din amidonul din cartofi. Eticheta din acetat de celuloză va fi lipită, de asemenea, cu o soluţie vegetală. După o tratare specifică, degradarea totală şi naturală a produsului va fi posibilă în mai puţin de trei luni de zile.

Proiectul a fost iniţiat de societatea franceză „Vegetal & Mineral Water“ în colaborare cu Şcoala superioară de ingineri pentru ambalaje (ESIEC) din Reims. „Incoerenţa dintre puritatea apei şi recipientul foarte toxic din punct de vedere ecologic m-a preocupat întotdeauna“, a explicat Pascal Bastien, fondatorul societăţii. 

În 2006, el i-a încredinţat lui Lan Tighzert, care conduce Laboratorul pentru studii pe materiale de ambalaje din cadrul ESIEC, misiunea de a duce la bun sfârşit rea­lizarea acestei sticle.

„Dificultatea se manifestă mai ales în ceea ce priveşte transparenţa produsului pentru că acesta trebuie să fie conform cu imaginea de puritate a apei“, a subliniat Tighzert. „Lucrăm la ameliorarea rezistenţei bioplasticului, fapt pentru care am recurs la nonatehnologie”, a adăugat aceasta.  O unitate de îmbuteliere de 400 metri pătraţi este în curs de construire în oraşul termal francez Bourbonne-les-Bains, unde trei izvoare sunt bune pentru consum.

Trei milioane de sticle până în 2012

În acest proiect a fost investit un milion de euro. Vor fi realizate anual trei milioane de sticle până în 2012, iar din 2014, cinci milioane de ambalaje din bioplastic, pe an.

„Evian produce în jur de opt milioane de peturi clasice pe zi, dar noi vizăm o nişă neacoperită de marii producători de apă minerală îmbuteliată. Vom pătrunde în magazinele bio, în hoteluri şi restaurante. Vom crea, de asemenea, sticle personalizate pentru evenimentele de comunicare“, a precizat Bastien. Modul de distribuţie va permite, în plus, colectarea sticlelor goale pentru reciclare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite