Peştii, model pentru obţinerea electricităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A fost creată o maşinărie care transformă curenţii marini uşori în electricitate. Inspirată de mişcările pe care peştii le fac atunci când înoată, dispozitivul produce un nou tip de electricitate din vibraţiile curenţilor oceanici de mică intensitate. 

Curenţii de apă de mică intensitate pot deveni o nouă sursă de energie alternativă, susţine un inginer de la Universitatea din Michigan.

El a creat o maşină care este pusă în funcţiune de vibraţiile pe care le produc curenţii uşori din apa mărilor, a râurilor sau oceanelor.

El a fost inspirat de peştii care, atunci când se deplasează, sunt împinşi şi de energia pe care o degajă valurile, în timp ce acestea sunt atinse de aripioarele lor,  informează site-ul „Environmental News”.

Maşinăria, denumită „Vivace”, poate să transforme, asemenea peştilor, energia mecanică a curenţilor uşori de apă în electricitate.

Este primul mecanism care ar putea să utilizeze energia curenţilor uşori de apă, deoarece se deplasează cu mai puţin de două mile marine pe oră, în timp ce viteza curenţilor uşori nu depăşeşte trei mile marine pe oră.

Morile de apă sau turbinele eoliene au nevoie, în medie, de o viteză a valurilor de cinci sau şase mile marine, pentru a deveni eficiente. Viteza redusă a acestui sistem reprezintă un avantaj pentru vieţuitoarele marine care, la o viteză mai mare, pot fi rănite cu uşurinţă.

Energia produsă de „Vivace” este mai ieftină faţă de alte tipuri de energie. Un kilowatt/oră de energie produsă de maşinăria oamenilor de ştiinţă din Michigan costă 5,5 cenţi, energia solară, între 16 şi 48 de cenţi pe kilowatt/oră, iar energia eoliană, 6,9 cenţi pe kilowatt/oră. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite