Pesticidele ucid albinele din Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apicultura ar putea să dispară complet din peisajul european în doar câteva decenii.Tot mai multe albine sunt victime ale insecticidelor folosite pentru tratarea suprafeţelor agricole, anunţă organizaţia Apimondia.

Apicultorii europeni pot supravieţui doar opt până la zece ani, având în vedere rata ridicată a mortalităţii în rândul albinelor. “Am avut probleme mari în sud-vestul Franţei timp de mulţi ani, iar acum avem şi în Italia şi în Germania”, spune Gilles Ratia, preşedintele organizaţiei internaţionale a apicultorilor Apimondia.

Anul trecut, aproape 30% din cele 13,6 milioane de stupi au dispărut la nivel european, potrivit Apimondia.

Pierderile au ajuns până la 50% în Slovenia şi chiar până la 80% în sud-vestul Germaniei. Situaţia este gravă şi pentru fermieri, având în vedere că 35% din recoltele europene depind de albine pentru polenizare.„Este o criză desăvârşită.

Anul trecut, am pierdut aproape o jumătate din producţie. Nu pot supravieţui mai mult de doi sau trei ani aşa”, a declarat, pentru Reuters, Francesco Panella, apicultor care deţine circa 1.000 de stupi într-o localitate din nordul Italiei.

Producţia de miere a scăzut

Motivul pentru declinul dramatic al numărului de albine nu este cunoscut cu exactitate, dar majoritatea apicultorilor dau vina pe noile pesticide folosite pentru recoltele de floarea-soarelui, porumb şi nap, spun reprezentanţii organizaţiei. Acestea slăbesc imunitatea albinelor, care sunt decimate ulterior de viruşi şi alte boli.

Faptul că producţia de miere a scăzut în zonele în care se cultiva la scară largă floarea-soarelui, dar a rămas constantă în zonele de munte, dovedeşte că agricultura are un impact semnificativ asupra stupilor.

Uniunea Europeană a votat la începutul anului în favoarea interzicerii unui număr important de pesticide, dar mulţi apicultori se simt încă ignoraţi din cauza interesului marilor corporaţii pentru dezvoltarea de pesticide.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite