Pesticidele din fructe şi legume afectează creierul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Substanţele chimice pe care le conţin fructele şi legumele din UE sunt toxice pentru creier. Copiii sunt mai expuşi decât adulţii efectelor negative pe care le au pesticidele asupra sănătăţii, întrucât chimicalele încetinesc dezvoltarea creierului.

 În timp ce producătorii garantează pentru siguranţa pesticidelor, cercetătorii solicită forurilor europene înăsprirea legislaţiei din cauza pericolului pe care aceste substanţe îl reprezintă pentru sănătate.

Un studiu, publicat la sfârşitul săptămânii trecute şi citat de Reuters, arată că substanţele chimice descoperite în fructele, în legumele şi în cerealele de pe piaţa europeană pot fi toxice pentru creier. „Testele de până acum nu au luat în calcul riscul pe care îl prezintă pesticidele asupra creierului.

Dacă înainte se ştia că ele afectează activitatea creierului la insecte, acum putem spune că aceste efecte se manifestă şi în cazul omului”, a declarat Philippe Grandjean, cercetător la Harvard School of Public Health şi la University of Southern Denmark, citat de Reuters. Concluziile studiului au fost elaborate pe baza evaluării a peste 200 de rapoarte internaţionale privind influenţa pesticidelor asupra creierului.

Peste 50% din produse, contaminate

Datele preliminare ale unui raport oficial, care va fi publicat, arată că o jumătate din produsele vegetale comercializate în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene sunt contaminate cu pesticide. Cinci dintre substanţele cel mai des întâlnite duc la apariţia cancerului şi afectează sistemul hormonal.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite