Partidul seniorilor verzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de pensionari din toată lumea organizează acţiuni de ecologizare a zonei în care trăiesc Un englez şi o americancă au fondat o organizaţie pentru persoanele de vârsta a treia care

Mii de pensionari din toată lumea organizează acţiuni de ecologizare a zonei în care trăiesc

Un englez şi o americancă au fondat o organizaţie pentru persoanele de vârsta a treia care vor să-şi dedice timpul protejării mediului înconjurător.

Keith Farnish, originar din localitatea Rayleigh, Essex, Marea Britanie, şi Joya Enery, din statul amercian Iowa, s-au gândit că oamenii cei mai potriviţi pentru protecţia mediului sunt pensionarii. Astfel, în urmă cu doi ani, ei au pus bazele "Mişcării verzi a seniorilor", la care au aderat până acum mii de pensionari din toată lumea.

"Când am înfiinţat Green Seniors am pornit de la ideea că în lume există mii de oameni cărora le pasă de mediul în care trăiesc şi vor să facă ceva pentru a rezolva problemele pe care alţi oameni le-au creat", spune Keith Farnish, unul dintre fondatorii organizaţiei.

El precizează că "senior verde" poate fi orice persoană care a trecut de 50 de ani şi care doreşte să se implice în protecţia naturii. Seniorii verzi îşi propun, ca pe lângă educaţia ecologică pe care o fac tinerilor, să facă curat în comunităţile unde trăiesc şi să folosească numai bicicleta ca mijloc de transport.

Un informatician şi o funcţionară

Keith a fost iniţial informatician. Apoi s-a hotărât să se implice în protecţia mediului şi timp de zece ani a lucrat în campanii de mediu. Joya Enery a lucrat în administraţie publică, dar de când a ieşit la pensie s-a implicat în activităţi de protecţia mediului.

În prezent scrie pentru diverse site-uri despre acţiunile pe care le face.Keith a creat site-ul www.greenseniors.org, accesat zilnic de mii de oameni din Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Canada, India, Australia, Germania şi China. Prin intermediul internetului, pensionarii membri sau nemembri sunt puşi la curent cu acţiunile pe care le fac sau care ar fi necesare.

Pe lângă site-ul de mai sus, Joya mai administrează o altă pagină de internet: GreenGranny.org, dedicată nepoţilor lor, deoarece mulţi bătrâni nu ştiu să folosească internetul, dar pot deveni "verzi" prin intermediul nepoţilor.

Cum devii senior verde

Condiţia principală pentru a deveni "senior verde" e accesarea site-ului, unde sunt postate ultimele noutăţi despre mediu. "Vrem să introducem o nouă etapă în conştiinţa colectivă asupra mediului. Vieţile noastre se schimbă din cauza inactivităţii generaţiilor dinaintea noastră.

Există peste 36 milioane de pensionari în SUA, 9 milioane, în Marea Britanie, 16 milioane, în Germania, 4 milioane, în Canada şi 10 milioane, în Franţa. Dacă toţi s-ar mobiliza pentru protecţia mediului în care trăiesc, viaţa pe Pământ ar fi mult mai bună", spune Keith Farnish.

De cele mai multe ori, "seniorii verzi" acţionează în comunităţi micuţe, unde încearcă să schimbe mentalitatea oamenilor cu privire la mediu. Una dintre activităţile comune e trimiterea de scrisori prietenilor, în care să le povestească ce anume pot face pentru a trăi mai bine în comunitate.

Sfaturi pentru curăţenie

Cea mai recentă acţiune a seniorilor verzi a fost între 13 şi 14 octombrie, când s-au mobilizat pentru Zilele Curăţeniei. Atunci pensionarii au postat pe site şi câteva sfaturi pentru cei care fac mizerie.

În primul rând, oamenii ar trebui să cumpere mai puţine lucruri. Atunci când le cumpără, oamenii ar trebuie să se asigure că bunurile consumate nu lasă în urmă deşeuri. Înainte de a le achiziţiona, cumpărătorii ar trebui să vadă dacă materialele folosite pot fi reciclate în vreun fel. Dacă folosesc materiale poluante, oamenii ar trebui să se gândească la o soluţie pentru reciclarea lor. De foarte multe ori, cei doi fondatori primesc întrebări de la pensionari despre diverse acţiuni pe care vor să le facă.

"Le explicăm oamenilor în termeni simpli ce pot face, le arătăm cum să facă şi îi punem în legătură pe unii cu alţii", explică Joya Enery.

Grădinarii londonezi au devenit seniori verzi

Pe site au fost postate şi alte pagini de web ale ecologiştilor din diverse colţuri ale lumii. Una dintre acestea e Guerrillagardening.org, făcută în 2004 de londonezul Richard Reynolds, care, împreună cu un grup de prieteni, a decis să planteze spaţii verzi în sudul Londrei. În urma acţiunilor desfăşurate în Londra, ei au fost declaraţi seniori verzi. În prezent, grupul "Guerrilla Gardening" numără sute de oameni care plantează grădini în jurul locuinţelor.

Codul comportamental pentru pensionarii verzi

Există un cod special pentru seniorii verzi care fac curăţenie, menit să-i ajute să muncească mai bine. Una dintre regulile codului e să nu se pună singuri în pericol. Seniorii verzi trebui să ridice gunoiul numai din locurile publice permise.

Lucrul în echipă e esenţial pentru a acoperi un spaţiu cât mai mare într-un interval de timp scurt. Fiecare senior trebuie să aibă un costum adecvat, dacă se poate în culori fluorescente. Gunoiul nu trebuie pus în aceleaşi pungi, ci trebuie sortat. O altă regulă, de neîncălcat, e ca seniorii verzi să se distreze atunci când muncesc.

Recunoaştere oficială

Mişcarea seniorilor verzi a fost recunoscută formal de către Programul pentru Mediu al Naţiunilor Unite (UNEP).

În scrisoarea oficială trimisă de reprezentanţii UNEP se arată că iniţiativele seniorilor verzi sunt în concordanţă cu obiectivele Naţiunilor Unite în privinţa educaţiei de mediu.

De aceea, UNEP susţine orice acţiune a seniorilor verzi prin întocmirea de materiale informative. În plus, pe site-ul UNEP există un link către Mişcarea Seniorilor Verzi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite