Parc eolian la Întorsura Buzăului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Edilii din Covasna plănuiesc să aducă energie electrică ieftină în casele oamenilor şi mai mulţi bani la buget. Fermele eoliene prind din ce în ce mai mult teren în România. Firmele străine sunt foarte interesate de această afacere.

La Întorsura Buzăului, localnicii, după ce au văzut dincotro bate vântul, s-au gândit că ar fi timpul să facă bani din exploatarea unei ferme eoliene.

Au găsit şi un loc bun într-o zonă cunoscută sub denumirea de „Dealul Taberei”, iar parcul eolian ar urma să fie amplasat între localităţile Floroaia şi Sărmaş, suburbii ale oraşului Întorsura Buzăului.

Pentru realizarea parcului, autorităţile locale pun la dispoziţie terenul, iar în prima fază va avea loc arondarea terenului pentru un studiu amănunţit.

Aici ar putea fi amplasate aproximativ 40 de turbine eoliene, înalte de 150 de metri, iar firma care se va ocupa de acest proiect urmează să fie desemnată prin licitaţie publică.

Deocamdată, patru firme din Europa şi-au exprimat intenţia de a participa la această licitaţie, care va avea loc peste câteva luni.

Printre solicitanţi se numără şi specialişti italieni, austrieci sau germani, iar, dacă în urma studiilor tehnice proiectul va fi viabil, societatea care va fi desemnată să se ocupe de proiect se va apuca cât mai repede de treabă.

Eoliene pentru localnici

Viceprimarul oraşului, Tiberiu Hermenean, omul care ţine cu dinţii de acest proiect, spune că „Dealul Taberei” este o suprafaţă de teren pe care se află şi o păşune, dar, în niciun caz, eolienele nu vor avea un impact negativ asupra mediului.

Dimpotrivă, oamenii îşi vor putea paşte în continuare vitele şi vor avea şi bani la bugetul local, pentru că firma care se va ocupa de administrarea parcului va plăti chirie pentru fiecare eoliană exploatată. „Când ne-am hotărât să concesionăm acest teren pentru înfiinţarea fermei eoliene, ne-am gândit în primul rând la binele comunităţii.

O parte din curentul electric produs cu ajutorul energiei eoliene va fi folosit pentru iluminatul public al localităţilor din zonă, iar restul va fi livrat către reţeaua naţională de electricitate. În plus, pentru fiecare eoliană plantată, se va plăti o chirie, bani care vor fi vărsaţi la bugetul local”, a declarat Hermenean pentru „Adevărul”. 

Mediul înconjurător este protejat

Oraşul Întorsura Buzăului se află într-o zonă cu un potenţial turistic deosebit, iar eolienele, mai spune Hermenean, ar putea să constituie, şi ele, un punct de atracţie pentru cei care vin aici să-şi petreacă vacanţa. Edilii oraşului şi-au luat toate măsurile de precauţie atunci când s-au gândit la parcul eolian.

image
image

Morile nu îi vor deranja pe localnici nici prin zgomot, nici prin umbră, iar bugetul local va încasa chirie pentru fiecare eoliană.

image



Tiberiu Hermenean, viceprimar



Zgomotul produs de turbine nu-i va afecta pe locuitori, deoarece, atunci când vor fi montate, se va ţine cont de distanţele recomandate de specialişti, astfel încât gospodăriile oamenilor să nu se afle la mai mult de 500 de metri de parc.
 
„Când am ales «Dealul Taberei», am ţinut cont, în primul rând, de părerea specialiştilor. Aceştia au calculat tot, inclusiv influenţa umbrelor asupra locuinţelor, iar dacă pe parcurs se va dovedi că acest proiect afectează mediul înconjurător, nimeni nu ne obligă să-i dăm curs. El este viabil atâta vreme cât respectă normele de protecţie a mediului”, a mai spus Hemenean.

Culturi bioenergetice

Parcul eolian din oraşul Întorsura Buzăului nu este singura idee de a obţine energie verde din surse regenerabile, care le-a venit celor din Covasna.

Multe terenuri agricole au fost lăsate în voia sorţii, cel puţin 10.000 de hectare, iar preşedintele Asociaţiei Întreprinzătorilor Mici şi Mijlocii, Vajda Lajos, le-a sugerat primarilor să identifice aceste locuri şi să se gândească să înfiinţeze culturi bioenergetice, adică să planteze arbuşti care pot fi tăiaţi după trei ani, măcinaţi şi folosiţi apoi în loc de lemn pentru foc sau gaz metan.

Proiectul ecologic susţinut de Vajda Lajos a fost implementat cu succes în Suedia şi ar constitui o altă sursă viabilă de energie regenerabilă pentru locuitorii judeţului Covasna.

Energii regenerabile

O parte din curentul electric produs cu energie eoliană va fi folosită pentru iluminatul public al localităţilor din zonă, iar restul va fi livrat către reţeaua naţională de electricitate.

Polul frigului din România

image

Oraşul Întorsura Buzăului este situat în partea sudică a judeţului Covasna, la poalele Munţilor Întorsurii, pe cursul superior al râului Buzău, la o altitudine cuprinsă între 720 şi 760 de metri.

Depresiunea în care se află oraşul dă impresia de cetate medievală, iar la nord se află Clăbucetele Întorsurii, acoperit cu păduri de foioase şi conifere.

Oraşul, cu peste nouă mii de locuitori, are trei localităţi în subordine administrativă, Floroaia, Brădet şi Scrădoasa.
Este c unoscut ca polul frigului din România, din cauza temperaturilor deosebit de scăzute care se înregistrează în depresiunea Întorsura Buzăului.

Oraşul a fost menţionat pentru prima oară în documentele oficiale în anul 1770 şi a fost multă vreme socotit ca loc de popas de către negustorii care treceau pe aici în drumul lor spre Muntenia sau Transilvania.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite