Panouri solare în locul gropii de gunoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parcul de panouri fotovoltaice va fi amplasat pe terenul unde urma să se construiască groapa ecologică a judeţului. Panourile solare vor produce electricitate pentru instituţiile publice din judeţ. Investiţia de peste 160 de milioane de euro va fi susţinută din fonduri europene.

Consilierii judeţeni din Timiş au votat un proiect pentru înfiinţarea unui parc pentru producţie de energie fotovoltaică, pe un teren aflat în apropiere de Timişoara. Terenul pe care ar urma să se construiască acest parc de producere a energiilor alternative se află în localitatea Covaci, pe 60 de hectare, în locul unde trebuia să se construiască groapa ecologică de gunoi a judeţului.

O firmă austriacă specializată în producerea energiilor regenerabile a făcut un studiu prin care a arătat că, dacă pe acel teren ar fi montate panouri solare, instituţiile publice din Timiş ar economisi sumele plătite pe energia electrică.

Investiţia s-ar ridica la 160-180 de milioane de euro, iar veniturile pot depăşi 24,5 milioane de euro anual. Costurile de întreţinere sunt nesemnificative, nedepăşind câteva zeci de mii de euro pe an. Pe cele 60 de hectares-ar putea amplasa panouri solare cu o capacitate de circa 35 de megawaţi.

„Din analiza efectuată în cadrul întâlnirilor cu mai multe consorţii puternice, care oferă servicii de consultanţă şi de execuţie pentru astfel de infrastructuri, rezultă că judeţul Timiş dispune de un potenţial adecvat pentru valorificarea energiei solare şi există interes din partea agenţilor economici de a dezvolta astfel de investiţii din Timiş“, se arată în proiectul de fundamentare al hotărârii de Consiliu Judeţean (CJ).

Finanţare directă de la Bruxelles

Preşedintele Consiliul Judeţean Timiş, Constantin Ostaficiuc, afirmă că în luna iulie se va depune proiectul pentru finanţare direct de la Bruxelles. „La Covaci voiam să facem groapa de gunoi a Timişoarei, acum venim cu cea mai curată energie.

Dorinţa este ca în Timiş, balanţa de plăţi la consumul de energie să fie zero, la nivelul administraţiei, să nu mai facem economii la iluminatul public pe timp de noapte, în mediul rural“, a spus Ostaficiuc.

Preşedintele Comisiei Economice din CJ, Viorel Sasca, a propus ca din cele 60 de hectare, 15 să fie folosite pentru un parc de producţie a echipamentelor necesare acestei industrii, iar restul de 45 de hectare ar fi alocate panourilor fotovoltaice. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite