Panouri solare pe banii statului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statul va subvenţiona 90% din costurile instalării sistemelor de energie „verde“ în locuinţe. Începând de anul viitor, românii care vor să-şi monteze panouri solare sau centrale eoliene vor plăti numai 10% din preţul acestora.

Programul “Casa Verde” se va derula între 5 ianuarie şi 5 decembrie 2009.

 În această perioadă, toţi românii interesaţi să primească subvenţia de 90% pentru instalarea  sistemului de energie alternativă în gospodării trebuie să facă trei paşi: alegerea unui operator economic validat de către Administraţia Fondului pentru Mediu (firma trebuie să respecte toate standardele de mediu), depunerea dosarului la operatorul ales şi obţinerea unei note de acceptare de la acesta.

Dosarul trebuie să conţină o copie a actului de identitate, o copie legalizată a actului de proprietate, un act de acord de la asociaţia de locatari, dacă este cazul, şi un act specific (căsătorie sau schimbare de nume).

 După ce firma instalează sistemul cerut, 90% din investiţie este virată de către AFM în contul firmei.


Programul de înlocuire a sistemelor clasice de încălzire este destinat şi persoanelor juridice: autorităţi publice locale, operatori economici, unităţi de învăţământ sau organizaţii neguvernamentale (ONG).

Fonduri pentru primării şi şcoli

“În aceste cazuri, procentele şi plafoanele de finanţare diferă. Pentru operatori economici, finanţarea poate ajunge până la jumătate din costul echipamentului, dar nu mai mult de 250.000 de lei.

 În cazul primăriilor sau al şcolilor, Fondul pentru Mediu va suporta până la 60% din costurile investiţiei, dar nu mai mult de 300.000 de lei pentru un sistem”, a spus ministrul Mediului, Attila Korodi.

În cazul ONG-urilor, finanţarea poate ajunge până la un nivel similar cu cel pentru persoanele fizice, adică 90%, dar nu mai mult de 25.000 de lei.

Bugetul disponibil

Fondurile alocate programului “Casa Verde” se ridică la 520 de milioane de lei, din care 400 de milioane sunt destinaţi exclusiv persoanelor fizice.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite