Ouăle de baterie, puse la zid

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comercializarea ouălor provenite de la găinile crescute în baterii va fi interzisă la nivelul Uniunii Europene, începând cu 2012. În supermarketurile din România, aproape toate ouăle puse la vânzare sunt obţinute de la păsări închise în cuşti subdimensionate.

Păsări care nu pot niciodată să zboare sau măcar să bată din aripi şi care sunt obligate să-şi petreacă întreaga viaţă pe o suprafaţă mai mică decât o coală de hârtie într-o hală supraîncălzită.

Astfel rezumă organizaţia pentru protecţia animalelor One Voice viaţa găinilor îngrămădite abuziv într-o cuşcă, având parte de un tratament total împotriva naturii. Sistemul neagă existenţa animalului ca fiinţă, sacrificând sute de milioane de indivizi în favoarea rentabilităţii economice.

Păsările îşi fărâmă membrele din cauza grilajului prea subţire pe care sunt obligate să stea, iar pentru a evita canibalismul provocat de stres producătorii de ouă le taie partea superioară a ciocului cu o lamă încălzită.

Primele rezultate

După ce ani la rând grupurile de apărare a animalelor au militat împotriva unor astfel de practici, iată că primele rezultate încep să apară. Marile lanţuri de magazine din Europa pun interdicţie comercializării ouălor provenite de la găinile crescute în baterii. Uniunea Europeană hotărâse, încă de acum zece ani, ca din 2012, astfel de ouă să dispară de pe piaţă.

În Belgia, supermarke­turi precum Carrefour, Cora sau Intermarché au renunţat încă din 2006 la ouăle de baterie, iar zilele trecute unul dintre cele mai mari supermarketuri din Marea Britanie, Sainsbury’s, a anunţat că, începând cu data de 5 februarie, ouăle de baterie vor fi înlocuite cu cele obţinute de la găini crescute la sol.

90% – ouă de baterie

Conform datelor Institutului Naţional de Statistică, producţia de ouă de găină în România, la nivelul anului 2007, a fost de 6,2 miliarde de bucăţi. O singură vizită la marile magazine din Bucureşti – Carrefour, Cora, Real Hypermarket, Gima şi Metro – a fost suficientă pentru a observa că rafturile erau pline cu cofraje de ouă provenite de la găini crescute în baterii.

Potrivit directorului de marketing de la Carrefour, Andreea Mihai, ponderea ouălor ecologice expuse la raft în magazinul pe care îl reprezintă este de aproximativ 3%. Prin urmare, peste 90% reprezintă ouă de baterie.

Florina Secară, reprezentant Metro, a spus că magazinul pune la dispoziţia clienţilor atât ouă de baterie, cât şi ecologice, dar că ponderea celor din prima categorie este mai mare. Ouăle ecologice sunt mai sănătoase pentru că sunt obţinute de la păsări hrănite cu furaje ecologice.

Potrivit One Voice, hrana găinilor de baterie este uniformă şi industrială, aceasta conţinând cereale, cadavre de animale, produse chimice şi antibiotice preventive.

Producţie mică de ouă bio

“În acest moment, trecerea la vânzarea de ouă provenind de la găini crescute pe sol nu este posibilă fiindcă nu există producţie internă suficientă”, a mai spus Andreea Mihai.

De aceeaşi părere este şi Dumitru Argeşanu, unul dintre cei doi producători români care pun pe piaţă ouă ecologice. Producţia anuală de ouă bio abia depăşeşte un milion de bucăţi.

Producătorii români de ouă consideră că mai au timp până în 2012 să se conformeze, ba chiar speră ca legea să nu fie adoptată.

“Este vorba de o decizie a Uniunii Europene, luată la presiunea organizaţiilor de protecţie a animalelor. Cei care vor să mai producă ouă vor trebui să se conformeze. În orice caz, aceasta înseamnă că românii vor cumpăra ouă mai scumpe”, a precizat Grigore Horoi, preşedintele companiei producătoare de ouă, Agricola Bacău. Acesta a adăugat că asociaţiile patronale vor milita pentru ca termenul de conformare să fie prelungit.

Patru tipuri de ouă

image

Există patru tipuri de ouă clasificate în funcţie de modalitatea de creştere a păsărilor. Aceastea sunt marcate conform standardelor europene, astfel încât orice consumator poate şti ce fel de ouă cumpără. Ouăle ecologice sunt inscripţionate cu cifra 0 înaintea codului de producător.

Ouăle provenite de la găini crescute la sol - cu cifra 1, iar cele obţinute de la păsările dezvoltate în aer liber - cu cifra 2. Ouăle găinilor de baterie sunt marcate cu 3. În marile magazine de la noi, se vând numai cele inscripţionate cu 0 şi 3.

Modul de creştere a păsărilor face diferenţa între ouă. Konrad Lorenz, laureat al premiului Nobel pentru medicină şi fiziologie şi fondatorul etologiei (ştiinţa comportamentului animal), spunea: „Cea mai grea tortură la care este supusă o găină de baterie este imposibilitatea păsări de a se retrage într-un colţ pentru a oua“.

image


Ouăle de baterie sunt inscripţionate cu cifra 3   Foto: Lucian Muntean

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite