Omul care nu recunoaşte încălzirea globală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorul danez Bjorn Lomborg susţine că teoriile despre schimbarea climatică sunt exagerări ale oamenilor de ştiinţă Bjorn Lomborg e profesor la Şcoala de Business din Copenhaga şi

Profesorul danez Bjorn Lomborg susţine că teoriile despre schimbarea climatică sunt exagerări ale oamenilor de ştiinţă

Bjorn Lomborg e profesor la Şcoala de Business din Copenhaga şi fost director la Institutul Cercetări de Mediu din capitala daneză. El a devenit cunoscut la nivel internaţional după publicarea, în 2001, a unei cărţi controversate <> , vândută în mii de exemplare în toată lumea.

Debutul lui Lomborg a avut loc în 1998, când a publicat în ziarul danez <> , patru articole despre statutul mediului care au dus la apariţia altor 400 de articole despre mediu publicate în cele mai mari ziare daneze, în care erau dezbătute opiniile profesorului.

În cartea ecologistului sceptic, Lomborg arată că pretenţiile şi predicţiile ecologiştilor sunt exagerate. El consideră că oamenii fac numai o mică parte din dezastrul ecologic, restul e făcut de interesele economice ale oamenilor cu bani.

Temele abordate de danez sunt acelea că resursele consumate de oameni nu reprezintă o problemă, pierderea speciilor e minimală, iar prevenirea şi acţiunile pentru încălzirea globală sunt prea scumpe. În plus, Lomborg pretinde că a fost suporter al organizaţiei Greenpeace, dar atunci când şi-a dat seama că reprezentanţii organizaţiei habar nu au de el, Lomborg a spus că a dat bani colectorilor Greenpeace.

Măsurile drastice pentru mediu sunt scumpe

Tema cărţii a atras o mulţime de critici din partea oamenilor de ştiinţă, Lomborg fiind unul dintre cei mai blamaţi scriitori.

În 2007, Lomborg mai publică încă o carte care îi irită pe cercetători: "Cool It - The Skeptical Environmentalist. Guide to Global Warming", în care spune că încălzirea globală e o problemă de o sută de ani. Lomborg arată că cercetarea pe care a făcut-o atunci când a scris cartea l-a făcut să înţeleagă că luarea unor măsuri drastice pentru pentru protecţia mediului e cel mai nepotrivit mod de a cheltui resursele financiare ale lumii.

Lomborg argumentează că e nevoie să ne uităm la costurile şi beneficiile măsurilor propuse pentru stoparea încălzirii globale. Anterior, în 2002, Lomborg împreună cu Institutul de Cercetări de Mediu a înfiinţat <> , prin care îşi propunea să stabilească priorităţile economice globale cu privire la mediu, proiect sponsorizat de guvernul danez şi de publicaţia "The Economist".

Acuzat de "rea-credinţă ştiinţifică"

După apariţia primului volum, Bjîrn a fost acuzat de către comunitarea ştiinţifică daneză şi de membrii comunităţii internaţionale a oamenilor de ştiinţă de <> , deşi Lomborg nu se consideră un om de ştiinţă autentic.

În 2003, câţiva oameni de ştiinţă au adus trei acuzaţii pe numele lui Lomborg pe care le-au trimis la Comitetul Danez de Reacredinţă Ştiinţifică, un institut care aparţine de Ministerul Danez al Ştiinţei, Tehnologiei şi Inovaţiei.

În petiţie, Lomborg era acuzat că în cartea <> foloseşte în mod deliberat informaţii false şi concluzii deficitare şi, în plus, a plagiat după alţi oameni de ştiinţă. Comitetul a decis atunci să înceapă cercetările pentru toate cele trei acuzaţii sub o singură investigaţie.

După terminarea cercetărilor, reprezentanţii guvernului au găsit acuzaţiile nefondate, iar în cele din urmă nu a mai rămas nicio acuzaţie oficială. Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă au continuat să-l blameze pe Lomborg. Răspunsul Comitetului pentru Reacredinţă Ştiinţifică i-a nemulţumit atât de tare pe oamenii de ştiinţă încât 308 academicieni au semnat o petiţie împotriva acestui institut.

În replică, un alt grup, format din 604 cercetători, printre care şi laureatul premiului Nobel pentru chimie Jens Christian Skou, au semnat o altă petiţie prin care susţineau institutul. Există însă şi oameni de ştiinţă care îl apără pe Lomborg. Organizaţia Heielberg Appeal the Netherlands a publicat un raport în care arată că din toate cele 27 de acuzaţii aduse de academicieni, 25 nu sunt la obiect.

În 2005, câţiva oameni de ştiinţă publică un articol în Jurnalul de informaţie etică în care concluzionează că oamenii de ştiinţă au abuzat de autoritatea lor pentru a-l marginaliza pe Lomborg.

Cu toate acestea, profesorul Lomborg a continuat să-şi susţină teoriile şi şi-a făcut propriul site, unde publică toate articolele care îi aduc critici.Cercetătorii de la Oxford, deranjaţi de teoriile danezului, au înfiinţat şi ei o pagină de web: www.anti-lomborg.com, în care îşi explică opoziţia faţă de opiniile lui Lomborg. Ei explică de ce nu sunt de acord cu teoriile acestuia şi de ce au fost iritaţi de articolele semnate de danez în cotidianul <> .

Lansare cu prăjitură Alaska în faţă

Pe 5 septembrie 2001, Bjîrn Lomborg a primit o prăjitură în faţă de la un amic care îi contestă cartea ecologistului sceptic. Evenimentul s-a întâmplat în librăria de la Oxford imediat după ce Lomborg îşi lansase cartea. <> , a declarat Mark Lynas, care a mai spus că în acest fel nu a putut ignora comentariile lui Lomborg despre schimbarea climatică.

El şi-a justificat gestul susţinând că e solidar cu eschimoşii din Alaska care se plâng de temperaturi crescute şi de topirea gheţarilor, fiind îngrijoraţi de efectele acestor fenomene asupra animalelor. <> , a spus Lark Lynas.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite