O nouă specie de dinozaur a fost descoperită în Argentina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Paleontologii au descoperit în Argentina o nouă specie de dinozaur - "Leonerasaurus Taquetransis" - care avea o lungime de circa trei metri şi a locuit pe Terra în urmă cu 170 de milioane de ani, informează AFP.

"Este o specie foarte primitivă, care trăia în urmă cu 170 de milioane de ani şi care ne ajută să înţelegem evoluţia dinozaurilor uriaşi care au apărut după aceea", a declarat Diego Pol, coautor al acestei descoperiri, împreună cu alţi doi cercetători argentinieni - Alberto Garrido şi Ignacio A. Cerda.

Paleontologii sunt de părere că "Leonerasaurus Taquetransis" ar putea fi "veriga lipsă" dintre prosauropode, care trăiau în triasicul superior şi jurasicul inferior, şi urmaşii lor - sauropodele.

"Această nouă specie oferă date despre originea dinozaurilor din familia sauropodelor - erbivore cu coada şi gâtul alungite, considerate cele mai mari vieţuitoare care au trăit vreodată pe Terra", a afirmat  specialistul de la Muzeul de paleontologie Egidio Feruglio din Trelew (Patagonia, n.r.).

Diego Pol a precizat că au descoperit  "o bună parte" din scheletul lui Leonerasaurus. "Lipsesc o parte din craniu şi coada, dar avem coloana vertebrală, bazinul, labele din faţă şi cele din spate", a spus cercetătorul.

Scheletul a fost descoperit într-un depozit datând din jurasic din munţii Taquetren din Patagonia, de la care şi-a primit de altfel şi denumirea latinească ("Leonerasaurus Taquetransis").

Argentina, supranumită "Jurassic Park", este o ţară considerată un adevărat "paradis" pentru paleontologi care au descoperit în ultimii ani multe fosile de dinozauri.

Cei mai cunoscuţi sunt Argentinosaurus Huinculensis - cel mai mare erbivor descoperit vreodată (avea o lungime de 40 de metri), care a trăit în urmă cu 98 de milioane de ani - şi Gigantosaurus Carolinii - cu o lungime de 13,5 metri, este considerat cel mai mare dinozaur carnivor din lume, fiind mai robust decât celebrul Tyranosaurus Rex.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite