VIDEO Nunta de aluminiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi tineri din SUA se căsătoresc cu banii strânşi din reciclarea dozelor de aluminiu. Au adunat 400.000 de doze de la diverse firme, de la prieteni sau din coşurile de gunoi, le-au reciclat şi au primit pe ele 3.800 de dolari, bani cu care îşi plătesc nunta din 31 iulie.

Atunci când Peter Geyer (30 de ani) a prins jartiera la o nuntă din octombrie anul trecut, prietena lui, Andrea Parrish (25 de ani) a îngenuncheat imediat şi l-a cerut în căsătorie, întinzându-i cercelul ei de opal. Avuseseră mai multe discuţii despre căsătorie, aşa că Andrea era pregătită pentru un asemenea moment şi a ales să facă un gest spectaculos.

Când au început să-şi facă socotelile, şi-au dat seama că ar fi trebuit să pună deoparte câte 400 de dolari în fiecare lună pentru a putea strânge 3-4.000 de dolari până în iulie, bugetul minim pe care şi-l calculaseră. Cum tocmai îşi cumpăraseră o casă şi Andrea era şomeră, n-aveau de unde să strângă atâţia bani. Într-o seară, când Andrea sorta cutiile de aluminiu pe care Peter le colecta în garaj pentru diverse proiecte artistice, a găsit soluţia. „Am pus lucrurile cap la cap şi mi-am dat seama că, dacă reciclăm suficiente cutii, am putea strânge destul de mulţi bani pentru a ne plăti nunta", a povestit
Andrea pentru „Adevărul".

Ajutor de la firme şi prieteni

Aşa a început, în decembrie anul trecut, maratonul pentru a strânge 3.800 de dolari, echivalentul a 400.000 de doze din aluminiu reciclate. Au dus cutii de carton în mai multe sedii de firme şi blocuri şi, o dată pe săptămână, mergeau să adune dozele strânse în ele. Şi-au rugat prietenii să nu arunce dozele folosite, ci să le aducă în anumite puncte din oraş de unde ei le colectau periodic. Cei doi au căutat chiar şi în gunoaie cutii din aluminiu pe care să le poată duce la reciclat.

Povestea lor a devenit cunoscută pentru că Andrea a făcut un site dedicat nunţii (www.weddingcans.com) şi a anunţat proiectul pe mai multe reţele sociale. Au reuşit să-şi atingă ţinta după şase luni şi jumătate (197 de zile), ceea ce înseamnă că au colectat câte o doză la fiecare 40 de secunde. „După ce am adunat tot, am vorbit cu o firmă locală de reciclare şi i-am rugat să ne trimită un camion să ridice dozele", îşi aminteşte Andrea. Pe 24 iunie, cei doi au încărcat sacii cu dozele care cântăreau, în total, aproape o tonă şi au primit în schimbul lor un cec.

Nuntă verde Cu două săptămâni înainte de nuntă, cuplul se ocupă de ultimele detalii: hainele pe care şi le fac singuri, familia care trebuie să sosească în oraşul Spokane, din statul Washington, şi jurămintele pe care trebuie să şi le scrie.

Pentru că şi Andrea şi Peter sunt ecologişti - „mergem cu bicicleta sau autobuzul de cele mai multe ori, avem o grădină de zarzavaturi în faţa casei şi transformăm toate resturile din bucătărie în îngrăşământ" -, nunta lor va fi de asemenea „verde".

Mama miresei, care are un restaurant în Idaho, are în grijă tortul pentru nuntă, iar Andrea face tot felul de experimente pentru desertul pe care vrea să-l servească invitaţilor. De asemenea, au plantat în grădină mai multe sortimente de salată pentru meniul de la petrecere. Un prieten de-ai lui Peter este producător amator de bere şi le va aduce câteva butoaie. În pivniţa casei mirilor se pregăteşte deja vinul. Iar o parte din meniu va fi asigurat de invitaţi, care vor împărţi mâncarea pe care o vor aduce de acasă.

Cumnata Andreei se ocupă de flori. Va folosi propria grădină pentru a face buchetele şi aranjamentele florale. Invitaţii vor fi primiţi pe acorduri de harpă, iar artista a acceptat să cânte pe gratis în timpul ceremoniei. Apoi, atmosfera va fi asigurată de petrecăreţii care trebuie să vină cu melodii pe iPod.

Rochia miresei, realizată de o croitoreasă, va fi alb cu negru şi roşu, lungă până în pământ. Materialul a costat 250 de dolari, iar un corset făcut la comandă, încă 200 de dolari. Peter îşi face singur vesta pe care o va purta în timpul ceremoniei, dintr-un material care l-a costat 25 de dolari. Nu există ţinută obligatorie pentru invitaţii. Doar cavalerii de onoare vor avea cravate la fel, făcute de Andrea şi Peter.

Reciclarea continuă

Viitorii miri vor colecta în continuare cutii de aluminiu, încercând să-şi finanţeze şi luna de miere din banii obţinuţi din reciclare. Astfel, 40% din tot ce vor colecta după nuntă va merge către bugetul lunii de miere, iar 60%, către „Medici fără frontiere" şi Institutul Rim Country Land. De asemenea, Andrea şi Peter îi încurajează şi pe alţii să preia ideea lor pentru a finanţa diverse proiecte. Pe site-ul lor sunt deja două cazuri similare: Lisa Dowell Myshrall colectează doze de aluminiu pentru a-şi putea plăti un transplant de ficat, iar Tisha Neal, pentru a-şi lua un câine-ghid.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite