Noile etichete europene dezbracă alimentele de secrete

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acestea vor conţine informaţii esenţiale despre conţinutul energetic, calităţile nutritive, cantităţile de ingrediente şi doza zilnică recomandată Alimentele preambalate vor avea,

Acestea vor conţine informaţii esenţiale despre conţinutul energetic, calităţile nutritive, cantităţile de ingrediente şi doza zilnică recomandată

Alimentele preambalate vor avea, cel mai probabil începând de anul viitor, etichete cu informaţii clare şi de interes despre produse. Noua etichetare va înlătura informaţiile fără valoare de pe ambalaje, lăsând loc celor esenţiale pentru consumator.

Comisia Europeană a adoptat o propunere privind sporirea clarităţii etichetelor produselor alimentare, precum şi a relevanţei acestora pentru necesităţile consumatorilor din Uniunea Europeană.

Proiectul de regulament a fost elaborat în urma unor consultări extinse cu asociaţiile consumatorilor, reprezentanţi ai industriei alimentare şi alte părţi interesate. Acest proiect, care urmează să fie aprobat de Parlamentul European, urmăreşte modernizarea şi îmbunătăţirea normelor UE privind etichetarea produselor ce lasă de dorit în toate statele uniunii, nu numai în ţara noastră.

Metehnele care vor fi înlăturate

Proiectul vizează etichetele alimentelor preambalate. Acestea se vor regăsi pe partea anterioară a ambalajelor şi trebuie să cuprindă informaţii esenţiale despre calităţile nutritive, conţinutul energetic şi cantitatea de grăsimi saturate, carbohidraţi, zaharuri şi sare, raportate la porţie, 100 mililitri sau 100 de grame de produs. O menţiune specială va fi doza zilnică recomandată din alimentul respectiv.

În afara informaţiilor cerute din punct de vedere legal, potrivit Direcţiei Generale de Sănătate şi Protecţia Consumatorilor, producătorii vor putea oferi orice alte detalii pe care le doresc, atât timp cât acestea sunt exacte şi nu induc în eroare cumpărătorii.

Cele mai des întâlnite reclamaţii ale consumatorilor din statele UE cu privire la etichetele de pe produsele alimentare sunt, potrivit Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor din România, cele referitoare la imposibilitatea de a citi literele cu corp foarte mic şi de a găsi informaţii esenţiale pe ambalaje. "Nu de puţine ori, informaţiile de pe ambalaj sunt scrise cu caractere minuscule sau sunt ascunse ori umbrite de mesaje publicitare", ne-a declarat directorul de comunicare la APC România, Laura Pascu.

Numărul alergiilor va scădea

Din motive de sănătate publică, se vor extinde cerinţele actuale privind etichetarea alergenilor şi în cazul produselor alimentare care nu sunt preambalate şi cele vândute în restaurante sau în unităţile de catering. În acest fel, Comisia Europeană speră ca, odată cu intrarea în vigoare a noilor norme, numărul alergiilor să scadă simţitor, întrucât cumpărătorul va putea evita produsele care au anumite substanţe ce provoacă alergii. Dar nu se recomandă ca eticheta să fie un "cearşaf" pe care stă scris totul.

"Etichetele ce prezintă prea multe informaţii, informaţii confuze sau care induc în eroare devin mai curând un obstacol decât un sprijin. Era momentul ca etichetele de pe produse să nu mai fie doar ceva care influenţează coloristic decizia de cumpărare", a declarat preşedintele APC România, Costel Stanciu. Vor exista reguli de etichetare comune tuturor produselor alimentare, dar şi reguli specifice pentru alcool, carne şi pentru alimentele perisabile.

Informaţiile de pe ambalaj sunt scrise cu caractere minuscule sau sunt ascunse ori umbrite de mesaje publicitare
Laura Pascu,
directorul de comunicare la APC România

Semnificaţia numerelor E

Dacă un aditiv alimentar are un număr E, înseamnă că a trecut testele de siguranţă şi a fost aprobat pentru utilizare pe întreg teritoriul UE. Aditivii alimentari sunt permanent monitorizaţi, aprobarea pentru folosirea lor fiind revizuită conform noilor date ştiinţifice. Antioxidanţi precum E300 sau acidul ascorbic ajută alimentele să reziste mai mult timp. Coloranţii sunt uneori folosiţi pentru a înlocui culoarea naturală pierdută prin prelucrarea sau depozitarea alimentelor.

Caramelul (E150a) este folosit la sosuri şi băuturi răcoritoare. Emulsificatorii, cum ar fi lecitina (E322), amestecă ingredientele care în mod normal s-ar separa. Potenţiatorii de aromă măresc parfumul dulciurilor şi produselor gustoase. Glutamatul monosodic (E 621) se găseşte în sosuri, supe, cârnaţi. Conservanţi precum bioxidul de sulf (E220) împiedică alimentele să se strice. Îndulcitorii se folosesc în locul zahărului. Aspartamul (E951) şi zaharina (E954) suntdoi dintre aditivii dulci care sunt permişi de legislaţia în vigoare.

Era momentul ca etichetele de pe produse să nu mai fie doar ceva care influenţează coloristic decizia de cumpărare
Costel Stanciu,
preşedintele APC România

Cum se citeşte o etichetă

1. Cantitatea netă a produsului în volum pentru lichide şi în masă pentru alte produse.

2. Denumirea produsului trebuie să includă starea fizică a alimentului, tratamentul la care a fost supus (sub formă de praf, congelare, concentrate, afumate etc). Tratamentul prin ionizare trebuie menţionat întotdeauna, dacă a fost folosit.

3. Lista ingredientelor se tipăreşte în ordine descrescătoare a greutăţii acestora.

4. Valabilitatea arată cât timp alimentul rămâne proaspăt. Menţiunea "data expirării" este folosită pentru alimentele care se alterează rapid (carne, ouă, lactate).

5. Producătorul e indicat prin numele şi adresa importatorului, ambalatorului şi producătorului.

6. Declararea ecologică este permisă numai în legătură cu metodele specifice de producere a alimentelor ce îndeplinesc standarde înalte de protecţie a mediului şi bunăstarea animalelor.

7. Organisme Modificate Genetic se indică obligatoriu dacă sunt în procent de peste 9 la sută.

8. Originea indică ţara sau regiunea de provenienţă, dar numai la anumite categorii de produse, precum carnea, fructele sau legumele.

9. Valorile nutritive sunt descrise de valoarea energetică şi prin precizarea elementelor nutritive ale produsului.

10. Specificaţiile privind proprietăţile nutritive şi de sănătate care apar pe ambalaj trebuie să fie adevărate şi bazate pe analize ştiinţifice.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite