Nivelul taxelor presează preţul carburanţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România are printre cei mai ieftini carburanţi din Uniunea Europeană, dar accizele vor creşte substanţial în următorii 8 ani Preţurile carburanţilor comercializaţi pe piaţa locală

România are printre cei mai ieftini carburanţi din Uniunea Europeană, dar accizele vor creşte substanţial în următorii 8 ani

Preţurile carburanţilor comercializaţi pe piaţa locală ar putea să crească pe termen mediu, din cauza alinierii taxelor cu cele din statele Uniunii Europene (UE), apreciază reprezentanţii companiei Petrom. În România, jumătate din preţul carburanţilor este reprezentat de taxe, al căror nivel este mai mare decât în ţări turistice precum Grecia sau Spania, dar mai mic faţă de cel din Germania sau Franţa.

Unul dintre cele mai expuse produse pare a fi motorina. Parlamentul European a aprobat, în luna martie, o propunere a Comisiei Europene de creştere, până în 2015, a accizei minime pentru motorină, de 302 euro/1.000 de litri, până la nivelul celei pentru benzina fără plumb, de 359 euro/1.000 de litri.

România, Letonia, Lituania, Polonia şi Bulgaria vor avea posibilitatea să facă această aliniere până în 2016. "Ca parte a Uniunii Europene, pe termen mediu, în România s-ar putea să se facă o aliniere a taxelor la carburanţi, iar acest fapt va duce la o majorare a preţurilor", susţin oficialii Petrom, citaţi de Mediafax.

Acciza la motorină a crescut în România la începutul anului cu 5,6%, până la 274,62 euro, urmând să ajungă la 293,2 euro în 2010. Totodată, accizele la benzină vor continua să urce, de la 327,2 euro/1.000 litri în prezent la 348 euro în 2010.

Motorină ieftină, la bulgari şi moldoveni

Reprezentanţii companiei Rompetrol susţin că jumătate din preţul carburanţilor din România este reprezentat de taxe. Potrivit acestora, comparativ cu unele state membre ale blocului comunitar cu potenţial turistic ridicat, precum Irlanda, Portugalia, Spania sau Grecia, taxele din România sunt mult mai mari, dar sunt sub nivelul celor din Germania sau Franţa, care practică accize mai ridicate.

În ciuda taxelor ridicate, România are unul dintre cele mai scăzute preţuri pentru benzină şi motorină, prin raportare la statele membre ale UE, se arată în raportul "Oil Bulletin" elaborat de Comisia Europeană. Astfel, un litru de benzină, incluzând taxele şi impozitele, costa în prima săptămână a lunii aprilie 1,024 euro, iar pentru un litru de motorină preţul a fost de 1,073 euro.

Printre statele UE cu cele mai ridicate preţuri se numără Olanda (1,269 euro/litrul de motorină şi 1,554 euro pe litrul de benzină), Marea Britanie (1,463 euro pe litrul de motorină şi 1,359 euro pe litrul de benzină), Germania (1,295 euro pe litrul de motorină şi 1,383 euro pe litrul de benzină).

Carburanţii cei mai ieftini se găsesc în Bulgaria, unde 1.000 de litri de motorină costă 1.068 euro, iar 1.000 litri de benzină pot fi achiziţionaţi pentru 1.011 de euro. Dintre statele europene care nu sunt membre ale blocului comunitar, Republica Moldova are cele mai reduse preţuri pentru carburanţi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite