NASA: 2010 ar putea fi cel mai cald an din istoria înregistrată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul 2010 ar putea fi cel mai cald an din istorie, au avertizat oamenii de ştiinţă de la NASA, care au analizat măsurătorile temperaturilor de pe suprafaţa Pământului, relatează The Times.

În urma măsurătorilor, cercetatorii de la Institutul naţional de meteorologie (Met Office) şi de la NASA au descoperit că s-au înregistrat temperaturi aproape record în perioada ianuarie - aprilie, iar această tendinţă ar putea continua pentru restul anului.

"Media temperaturilor globale în ultimele 12 luni a fost cea mai mare din ultimii 130 de ani
", a declarat directorul Institutului Goddard al NASA pentru studii spaţiale (GISS).

"A fost o iarnă rece în Europa, dar, global, perioada ianuarie - martie a fost unul dintre cele mai calde şapte începuturi de an. Există 50% şanse ca acest an să fie cel mai cald înregistrat vreodată", a afirmat Vicky Pope, directorul pentru schimbare climatică de la Met Office.

Temperatura medie globală se bazează pe măsurători făcute de mii de staţii de monitorizare şi de sateliţi. Aceste măsurători sunt strânse şi analizate independent de Met Office, GISS şi Centrul naţional de date climatice din Carolina de Nord.

Încălzirea nu este cauzată numai de schimbarea climatică, ci şi de o schimbare temporară a curenţilor din Pacific, cunoscută la El Nino, care au determinat oceanul să elibereze cantităţi mari de căldură în atmosferă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite