Mor mii de oameni din cauza schimbărilor climatice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mor mii de oameni din cauza schimbărilor climatice
Mor mii de oameni din cauza schimbărilor climatice

Peste 300.000 de oameni sunt ucişi în fiecare an de calamităţile naturale. Kofi Annan a declarat, la sfârşitul săptămânii trecute, că sute de milioane de persoane suferă de pe urma efectelor încălzirii globale.

Schimbările climatice omoară anual aproximativ 300.000 de oameni prin foamete, boli şi calamităţi naturale.

Numărul anual al victimelor va depăşi în 2030 jumătate de milion, ceea ce reprezintă 10% din populaţia mondială, potrivit unui raport publicat la sfârşitul săptămânii trecute, citat de Reuters.

Studiul a fost prezentat la Forumul Umanitar Global de la Geneva (GHF). Potrivit raportului, pierderile economice provocate de înclălzirea globală ajung la 125 de miliarde de euro pe an, mai mult decât ajutoarele furnizate de ţările bogate celor sărace. 

„Schimbarea climatică este cea mai mare provocare umanitară emergentă a timpului nostru, provocând suferinţă unui număr de sute de milioane de persoane din toată lumea“, a declarat Kofi Annan, fost secretar general al ONU şi actual preşedinte al GHF.

Africa, expusă excesiv

Raportul arată că ţările în curs de dezvoltare poartă în proporţie de peste 90% responsabilitatea din punct de vedere uman şi economic pentru schimbările climatice.  Cele mai sărace 50 de ţări ale lumii contribuie cu mai puţin de 1% la emisiile de dioxid de carbon care determinină încălzirea planetei.

Studiul avertizează că adevăratul impact al încălzirii globale asupra oamenilor va fi probabil mult mai grav decât se preconizează pentru că GHF foloseşte scenarii ONU „cuminţi“.

Africa este regiunea cea mai expusă efectelor schimbării climatice, 15 dintre cele mai vulnerabile 20 de ţări din lume aflându-se pe acest continent, conform raportului. Alte regiuni ce riscă să se confrunte cu ameninţări grave sunt Asia de Sud şi statele mici insulare, în curs de dezvoltare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite