Milioane de albine mor în lume, anual

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dispariţia în masă a albinelor este rezultatul folosirii excesive a pesticidelor
Dispariţia în masă a albinelor este rezultatul folosirii excesive a pesticidelor

Datele oficiale arată că declinul populaţiei de albine din Statele Unite este în continuă creştere de la an la an. Departamentul pentru Agricultură al SUA anunţă printre efecte scăderea producţiei de miere, dar şi pierderi imense pentru agricultori.

Declinul populaţiei de albine din Statele Unite continuă. Constatat pentru prima dată în 2006, fenomenul îi pune în dificultate atât pe apicultori, cât şi pe oamenii de ştiinţă, arată AFP. Datele oficiale ale Departamentului pentru Agricultură al SUA arată o scădere cu 29% a numărului albinelor din stupi în 2009, scăderi fiind înregistrate şi în anii precedenţi: cu 36% în 2008 şi cu 32% în 2007. Pierderile coloniilor de albine au atins, în 2008, 20% în sudul Libanului, 20% în Iordania şi 17% în Irak.

Reducerea populaţiei de albine afectează nu numai producţia de miere din Statele Unite, dar le aduce şi agricultorilor pierderi de circa 15 miliarde de dolari SUA (peste 11 miliarde de euro), deoarece numeroase recolte depind de albine pentru polenizare.

Oamenii de ştiinţă numesc fenomenul „anomalia colapsului coloniei" (CCD - Colony Collapse Disorder), caracterizat prin dispariţia bruscă a albinelor din stup şi absenţa cadavrelor acestora în apropiere. Milioane de albine adulte din întreaga lume, inclusiv din Europa, au dispărut, dar cercetătorii nu au reuşit să afle cu certitudine din ce cauză. Au verificat incidenţa unor virusuri, a paraziţilor, a unor insecticide, au suspectat o alimentaţie defectuoasă a albinelor şi au verificat şi diverşi alţi factori din mediul înconjurător.

Se pare că iarna grea din anumite zone ale SUA a accentuat tendinţa de reducere a numărului albinelor, a declarat Jeff Pettis, un oficial american. Se estimează deja că numărul albinelor a scăzut cu 30-50%. Cercetătorii cred că dispariţia în masă a albinelor este rezultatul unui cumul de factori, printre care distrugerea habitatelor naturale şi folosirea execesivă a pesticidelor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite