Maşinăria care face aerul curat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile din New Delhi folosesc un filtru-gigant în lupta cu noxele care sufocă oraşul. Oficialii metropolei au apelat la o soluţie radicală pentru a veni de hac smogului care apasă oraşul: un filtru uriaş care absoarbe noxele şi emană apoi aer curat.

Dispozitivul-minune, Siystemlife Città, cântăreşte şapte tone şi costă aproximativ 400.000 de euro, informează „The Times". Potrivit presei internaţionale, dispozitivul absoarbe 10.000 de metri cubi de aer poluat într-o oră. După ce toată această cantitate este trecută printr-un filtru, din dispozitiv iese doar aerul curat.

Autorităţile din capitala Indiei vor să achiziţioneze mai multe filtre asemănătoare, dacă primul, instalat într-una dintre cele mai aglomerate intersecţii ale oraşului ca parte a unui program- pilot, va avea succes.

„Vom evalua eficacitatea acestui dispozitiv la trei luni după ce a fost pus în funcţiune. Dacă funcţionează aşa cum ne aşteptăm, vom cumpăra mai multe", a declarat P.K. Sharma, şeful Departamentului de Sănătate din cadrul Consiliului Municipal al New Delhi. Metropola ocupă locul doi în topul celor mai murdare oraşe din lume, din cauza particulelor existente în atmosferă, potrivit Băncii Mondiale.

Mai mulţi bolnavi de astm

O ceaţă de culoare maronie persistă deasupra oraşului aproape în permanenţă, norul acesta murdar având o legătură directă cu înmulţirea numărului de bolnavi de astm din această metropolă. Numai în Cairo, capitala Egiptului, cerul este mai apăsător ca aici. Pe locul trei în topul celor mai poluate oraşe din lume se află oraşul indian Calcutta. La nivel global, din cauza aerului mult prea poluat, mor circa două milioane de oameni în fiecare an, potrivit statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Atleţii care vor concura în Delhi cu ocazia Jocurilor Commonwealth-ului din octombrie sunt sfătuiţi să ajungă în ultimul moment în capitala Indiei pentru ca aerul de aici să le afecteze cât mai puţin sistemul respirator.

Locuitorii acestui oraş însă sunt nevoiţi să respire aer tot mai îmbâcsit, ca urmare a numărului mare de indieni care se mută în capitală. Jurnaliştii de la „The Times" estimează că, dacă ritmul migraţiei se menţine la cel actual, până în 2030 numărul autovehiculelor va ajunge la circa 380 de milioane.

Ecologiştii au criticat guvernul indian pentru că a încurajat cetăţenii să-şi cumpere automobile mici, în detrimentul transportului în comun, care ar fi putut rezolva problema ambuteiajelor, dar şi pe cea a nivelului ridicat al poluării.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite